Sport > Ostali sportovi

Banjaja trećim mestom PREUZEO VOĐSTVO u šampionatu, Kvartararo NIJE ZAVRŠIO trku

Aleks Rins doneo je prvi ovogodišnji trijumf ekipi Suzukija koja na kraju sezone napušta šampionat

Izvor: K1info

16/10/2022 > 08:10

podeli vest:

Banjaja trećim mestom PREUZEO VOĐSTVO u šampionatu, Kvartararo NIJE ZAVRŠIO trku
Foto: Youtube PrintScreen


Trka za Veliku nagradu Australije donela je smenu na čelu tabele šampionata, a čak sedmorica takmičara bila su unutar jedne sekunde posle prolaska kroz cilj.

Na startu trke Horhe Martin je iskoristio pol poziciju i zadržao prednost ispred Marka Markeza, dok je Fabio Kvartararo odlično krenuo i za trenutak izbio na treću poziciju. Ipak, ubrzo je plasman bio kao na startu - Martin, Markez, Banjaja, Espargaro i Kvartararo.

Džek Miler je sjajno vozio i sa osmog mesta uspeo da izbije na treću poziciju, ali ga je u trenutku kada je zauzimao sedmo mesto sa staze izbacio Aleks Markez, čime je okončao snove Australijanca o eventualnoj tituli.

 

Fabio Kvartararo je u pokušaju da parira evidentno bržim motociklima od svoje Jamahe najpre napravio grešku prilikom kočenja i borbe za poziciju sa Lukom Marinijem, posle čega je dospeo na 15. mesto, da bi vrlo brzo nakon toga izleteo sa staze i ostao bez bodova na Velikoj nagradi Australije.

Frančesko Banjaja bio je u vođstvu kada je u dve krivnine poslednjeg kruga izgubio čak dve pozicije, pošto ga je najpre obišao Aleks Rins, a potom i Mark Markez, što je bio i konačan poredak. Četvrto mesto osvojio je Marko Beceki iz Muni VR46 tima, peti je bio Enea Bastijanini, a šesti Becekijev klupski kolega Luka Marini. Jedno vreme vodeći u trci Horhe Martin zauzeo je sedmo mesto, dok je njegov klupski kolega Žoan Zarko bio osmi. Kandidat za titulu Aleš Espargaro trku je završio na devetom mestu.

 

 

Posle 18. trke prvo mesto na tabeli je preuzeo Frančesko Banjaja iz Dukatija sa 233 poena, drugi je Fabio Kvartararo koji ima 14 poena manje, dok Aleš Espargaro zaostaje 27 poena za vodećim vozačem Dukatija.

Moto 2: Ai Ogura preuzima prvo mesto

Novajlija Alonso Lopez stigao je do svoje druge pobede u ovogodišnjem takmičenju u Moto 2 kategoriji. Španac je trijumfovao ispred zemljaka Pedra Akoste, koji je za pobednikom zaostao +3,556 sekundi, dok je treće mesto osvojio Džejk Dikson.

Osvajač pol pozicije Fermin Aldiger bio je četvrti, dok su Španci Manuel Gonzalez i Džeremi Alkoba trku završili kao peti i šesti.

 

 

Japanski takmičar Ai Ogura preuzeo je vođstvo na tabeli šampionata 11. mestom, pošto je Augusto Fernandez izleteo sa staze 9 krugova pre kraja kada je zauzimao 3. poziciju. Time je Ogura poveo za 3,5 poena dve trke pre kraja šampionata. Aron Kane zauzeo je 9. mesto i sada za Ogurom zaostaje 50 poena.

 

 

Moto3: Izan Gevara šampionski do titule

Izan Gevara je trijumfom u Moto 3 kategoriji potvrdio da je ove godine najbolji vozač i zasluženo osvojio titulu šampiona dve trke pre kraja. Svojim šestim ovogodišnjim trijumfom, vozač GASGAS Aspar tima postao je peti najmlađi vozač u ovoj kategoriji, došavši do trijumfa sa 18 godina i 110 dana (mlađi od Valentina Rosija koji je imao 18 godina i 196 dana kada je osvojio svoju prvu titulu na stazi u Brnu 1997. godine).

 

 

Iako je startovao sa osmog mesta, Gevara je prvi put poveo u 9. krugu kada su se izdvojila još tri takmičara - Serhio Garsija, Deniz Ondžu i Ajumu Sasaki, koji su se smenjivali u vođstvu praktično do poslednjeg kruga kada se izdvojio Gevara i trijumfovao isperd Ondžua i Garsije koji je ponovo izbio na drugo mesto u šampionatu jer je Denis Fođa bio tek deveti.

 

 

Šampion Izan Gevara neće sledeće godine braniti titulu u Moto 3 kategoriji jer prelazi u Moto 2 gde će voziti takođe za Aspar tima pored Džejka Diksona.

Devetnaesta trka šampionata vozi se u nedelju 23. oktobra kada je na programu Velika nagrada Malezije.

 

 

 

Ostavite komentar