Sport > Ostali sportovi

Oliveira TRIJUMFOVAO na mokroj stazi u Buriramu za VN Tajlanda

Trećim mestom Frančesko Banjaja smanjio je prednost Fabia Kvartarara na samo dva poena tri trke pre kraja šampionata

Autor: K1 info

02/10/2022 > 13:49

podeli vest:

Oliveira TRIJUMFOVAO na mokroj stazi u Buriramu za VN Tajlanda
Foto: Tanjug/AP Photo/Kittinun Rodsupan


Fabrički vozač KTM-a Migel Oliveira pobednik je sedamnaeste trke ovogodišnjeg šampionata. Ovo je bio drugi ovogodišnji trijumf za Portugalca koji će na kraju sezone napustiti tim KTM-a u kojem će ga zameniti drugoplasirani Džek Miler.

Trku je poveo osvajač pol pozicije Marko Beceki, ali je u prvoj krivini izašao van granica staze zbog čega mu je naređeno da prepusti prvu poziciju, koju u tom trenutku preuzima Miler. Fabio Kvartararo je katastrofalno započeo trku i sa četvrte startne pozicije posle nekoliko krivina našao se na 17. mestu, što je na kraju bio njegov konačni plasman.

Treći najozbiljniji kandidat za titulu Aleš Espargaro dobio je kaznu dugog kruga jer je u kontaktu sa Bredom Binderom naterao Južnoafrikanca da izađe sa staze i na kraju je završio kao 11, upravo iza pomenutog Bindera.

 

 

Frančesko Banjaja vozio je kontrolisanu trku i nije želeo u mokrim uslovima da rizikuje kao na trci u Japanu kada je u poslednjem krugu izleteo prilikom pokušaja da pretekne direktnog konkurenta Kvartarara. Trećim mestom Italijan je smanjio Kvartararovu prednost na samo 2 poena. Banjaja je posle 10. trke u Nemačkoj bio šesti u poretku i njegov zaostatak za Francuzom iznosio je čak 91 poen. Četvrto mesto je osvojio Žoan Zarko, dok je Mark Markes bio peti.

 

 

Loši vremenski uslovi su najviše uticali na takmičare u Moto 2 kategoriji jer je pred sam start trke počeo pljusak, što je uslovilo smanjenje broja krugova za trećinu, čime je trka sa 24 kruga skraćena na 16. Osvajač pola Somkijat Čantra je na startu izgubio dve pozicije, ali se vrlo brzo vratio na prvo mesto i stvorio prednost od dve sekunde, da bi nedugo potom izleteo sa staze, okončavši snove velikog broja navijača da bi domaći takmičar mogao da trijumfuje.

Aron Kane pokazao je formu potpuno drugačiju od one na trci u Japanu, uspevši da sa 18. startne pozicije stigne do vrha i u jednom trenutku preuzme vođstvo. Ali kiša je izgleda najmanje uticala na Filipa Salača koji je izbio na prvo mesto, ispred Tonija Arbolina i Arona Kanea. Međutim, češki vozač je u poslednjoj krivini prekasno kočio, što je Arbolinu omogućilo da se domogne vođstva, posle čega je usledio prekid trke osam krugova pre kraja.

 

 

Kiša koja nije prestajala dovela je da direkcija trke odustane od restarta i dodeli polovinu poena takmičarima. Lideri prvenstva Ai Ogura i Augusto Fernandez završili su kao šesti i sedmi, pa je sada razlika 1,5 poen u korist Španca.

 

 

Denis Fođa je u Moto 3 kategoriji iskoristio pol poziciju i trijumfalnom vožnjom doneo radost timu Leoparda i šefu ekipe Miodragu Koturu. Fođa je svoju četvrtu ovogodišnju pobedu na Hondi ostvario sa prednošću od +1,524 ispred japanskog takmičara Ajume Sasakija i još jednog Italijana Rikarda Rosija.

Na samom početku trke Adrian Fernandez je pao, oborivši i Serhija Garsiju, jednog od konkurenata za titulu. Garsija se vratio u trku ali je diskvalifikovan jer je svojom vožnjom ometao takmičare izdvojene u drugoj grupi.

Vodeći u šampionatu Izan Gevara na kraju je zauzeo peto mesto, čime njegova prednost sada iznosi 49 poena pred drugoplasiranim Fođom, koji je pobedom i odustajanjem Garsije preuzeo drugo mesto u šampionatu.

 

 

Osamnaesta trka šampionata vozi se u nedelju 16. oktobra na stazi Filip Ajlend u Australiji.

 

 

 

Ostavite komentar