Sport > Ostali sportovi

Kvalifikacije za VN Tajlanda: NOVAJLIJA Marko Beceki IZ DRUGOG PLANA do pol pozicije

Novajlija u Moto GP kategoriji osvojio je pol poziciju na stazi Čang u Tajlandu, svoju prvu u kraljevskoj klasi

Autor: K1 info

01/10/2022 > 12:03

podeli vest:

Kvalifikacije za VN Tajlanda: NOVAJLIJA Marko Beceki IZ DRUGOG PLANA do pol pozicije
Foto: Tanjug/AP Photo/Kittinun Rodsupan


Marko Beceki odvezao je najbrži krug i doneo prvu pol poziciju svojoj ekipi Muni VR46. On je oborio rekord staze sa rezultatom 1:29,671, vozeći na prošlogodišnjem modelu Dukatija. Prvi startni red kompletirali su Horhe Martin (Pramak Dukati) i Frančesko Banjaja iz fabričkog tima italijanskog proizvođača.

Aktuelni svetski šampion i trenutno vodeći u generalnom plasmanu Fabio Kvartararo startovaće sa četvrtog startnog mesta. Iza Kvartarara su ponovo tri vozača Dukatija - Žoan Zarko, Enea Bastijanini i prošlonedeljni pobednik Džek Miler, a jedini uz Francuza među prvih devet koji ne vozi za Dukati je osmostruki svetski šampion Mark Markes na Hondi, koji je ostvario osmo vreme. Devetu startnu poziciju ima Becekijev klupski kolega Luka Marini, dok će kao deseti će krenuti Aleks Rins iz Suzukija. Iz četvrtog startnog reda startovaće i fabrički vozači KTM-a, Migel Oliveira i Bred Binder.

 

 

U Moto 2 klasi veliku radost domaćim navijačima doneo je Somkijat Čantra koji je osvojio pol poziciju sa vremenom 1:35,625. Ovo je bila prva pol pozicija Tajlanđanina u dosadašnjem takmičenju. Čantrin klupski kolega Ai Ogura ostvario je treći rezultat i startovaće iz prvog startnog reda. Između Čantre i Ogure naći će se Toni Arbolino, dok je trenutno vodeći u šampionatu Augusto Fernandez ostvario 9. startno vreme. Prošlonedeljni osvajač pola u Japanu, Aron Kane, izleteto je sa staze već na početku kvalifikacija, zbog čega će startovati sa 18. pozicije.

 

 

Karakteristika Moto 3 kvalifikacija je da su najveći pretendenti na titulu, Izan Gevara i Serhio Garsija iz GASGAS Asparo tima, morali da voze prvi deo kvalifikacija jer u tri treninga nisu uspeli da uđu među 14 najboljih. I dok je vodeći u šampionatu zauzeo drugo mesto i plasirao se u Q2 deo, njegov klupski kolega je katastrofalno podbacio, zbog čega će sutra startovati sa 20. pozicije. Najbolje kvalifikaciono vreme imao je Denis Fođa, a u prvom startnom redu biće još Đaume Masija i Ajumu Sasaki. Izan Gevara će startovati iz četvrtog startnog reda jer je na kraju zauzeo 11. mesto sa vremenom koje je bilo slabije nego u Q1.

 

 

Sedamnaesta trka šampionata za Veliku nagradu Tajlanda vozi se u nedelju. Takmičari u Moto 3 klasi startuju u 7:00, Moto 2 takmičari su na redu od 8:20, dok će vozači u Moto GP klasi trku započeti u 10:00.

 

 

 

Ostavite komentar