Sport > Košarka

Srbija ZAKUCALA Britance u Pioniru: Ipak RAZBIJANJE i plasman na MUNDOBASKET

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra, a domaćini su Indonezija, Japan i Filipini

Izvor: K1info

27/02/2023 > 21:45

podeli vest:

Srbija ZAKUCALA Britance u Pioniru: Ipak RAZBIJANJE i plasman na MUNDOBASKET
Foto: Starsport


Košarkaši Srbije pobedili su večeras u Beogradu Veliku Britaniju sa 101:83 (28:20, 18:21, 29:19, 27:23) u poslednjem meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će ove godine biti odigrano u Indoneziji, Japanu i Filipinima. Bila je to i poslednja prilika da Orlovi obezbede učešće na Mundobasketu, a za siguran plasman neophodan im je bio trijumf protiv Britanaca.

Izabranici Svetislava Pešića prvu priliku da prebrinu brige u ovom prozoru kvalifikacija imali su u petak protiv Grčke u Atini, ali su posle vođstva u većem delu meča dozvolili rivalu da izjednači, a zatim posle produžetka i da pobedi 97:92. Ipak, večeras su u Pioniru, i pored možda ne baš najsjajnijeg izdanja, iskoristili drugu "meč loptu" i zasluženo se plasirali na prvenstvo sveta.

Izabranici Svetislava Pešića su bolje ušli u meč, a na startu je naročito prednjačio Marko Gudurić, koji je za manje od pet minuta postigao osam poena i vodio Orlove do prednosti od 14:5. Međutim, u istom periodu Gudurić je napavio i tri greške, tako da je Pešić morao da ga izvede iz igre, ali, na sreću, to nije uticalo na igru Srbije u nastavku prve četvrtine. Stefan Jović je lepo razigravao saigrače, asistencije su koristili Luka Mitrović i Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz je bio siguran sa linije penala...

To je sve uticalo da prvi deo igre Orlovi dobiju sa 28:21, pa smo očekivali da nastave u istom ritmu. Međutim, nije baš bilo tako, naprotiv. Britanci su u drugoj četvrtini brzo napravili seriju od 7:0, pa su smanjili vođstvo Srba na 30:27, a potom i na 31:29, da bi čak došli i do izjednačenja - 39:39! Na kraju, gosti su ovaj deo igre rešili u svoju korist - 21:18, što će reći da su naši momci otišli na poluvreme sa ne baš ubedljivih +5 poena razlike - 46:41.

Nastavak meča nije počeo obećavajuće - Kimbal Mekenzi i Kvin Elis su doneli Britancima izjednačenje - 46:46, pa se bojazan uvukla u srca navijača... Da li je moguće da će košarkaši iz Velike Britanije da nas zaustave na putu za Mundobasket? Ipak, od rezultata 50:49 za Srbiju stvari su polako počele da dolaze na svoje mesto - Orlovi su napravili seriju od 9:0, poveli sa 59:49 i polako počeli da uvećavaju tu prednost. 

Odbrana je učvršćena, napad je bio brz i precizan, a Aleksa Avramović i Filip Petrušev poveli su Srbiju u mirniju luku i posle treće četvrtine imali smo prednost od +14 poena razlike - 74:60. Ognjen Dobrić je na startu poslednje četvrtine to samo "podebljao" na najveću prednost u toku utakmice - 77:60, pa je ostalo samo da vidimo kolika će na kraju biti razlika u poenima.

Na kraju, ubedljivih 101:83 i zaslužen plasman Srbije na Svetsko prvenstvo, koje je na programu je od 25. avgusta do 10. septembra. Najefikasniji u redovima Orlova bio je Aleksa Avramović sa 20 poena, ali su ga odlično pratili i Luka Mitrović sa 15, Ognjen Dobrić sa 14, Marko Gudurić sa 13 i Filip Petrušev sa 12 poena. Kod Britanaca najviše poena je ubeležio Kvin Elis - 22, a dvocifreni su bili i Karl Vitl sa 16 i Amin Adamu sa 14 poena.

 

 

Ostavite komentar