Sport > Košarka

SRBIJA i dalje bez plasmana na MUNDOBESKET: Orlovi ISPUSTILI pobedu, GRCI slavili u Atini

Izabranici Svetislava Pešića u ponedeljak, 27. februara, igraju odlučujući meč protiv Velike Britanije

Izvor: K1info

24/02/2023 > 20:14

podeli vest:

SRBIJA i dalje bez plasmana na MUNDOBESKET: Orlovi ISPUSTILI pobedu, GRCI slavili u Atini
Foto: Starsport


Košarkaši Srbije izgubili su od Grčke u Atini u dramatičnoj utakmici posle produžetka sa 97:92 (8:15, 22:24, 25:23, 25:18, 17:12) u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa će plasman na Mundobasket juriti u ponedeljak protiv Velike Britanije u Beogradu.

Što se tiče meča između Helena i Orlova, obema selekcijama su nedostajali najbolji igrači, a u takvom odnosu snaga reprezentacija Srbije je bila sigurnija u igri na startu. Za Grčku, doduše, ovaj meč nije ni imao rezultatski značaj, jer je i pre njega obezbedila plasman na SP, ali to nije značilo da je rivala trebalo neozbiljno shvatiti.

Zato su izabranici Svetislava Pešića odgovorno ušli u meč, a već posle prve četvrtine, koju su dobili rezultatom 15:8, bilo je jasno da nisu potcenili Helene bez obzira na njihov oslabljeni sastav. Nisu baš bili najprecizniji Orlovi u izvođenju slobodnih bacanja tokom ovog perioda, to se ponovilo i u drugoj četvrtini, ali na sreću to nije previše uticalo na rezultat.

Vratili su se domaći u igru serijom od 5:0, kada su smanjili prednost Srbije na 21:18, ali su Aleksa Radanov, Boriša Simanić, Dušan Ristić i Nikola Milutinov osujetili nalete Grka i ponovo nas "odlepili". Simanić je neposredno pred kraj prvog poluvremena pogodio trojku i Srbija je otišla na odmor sa +9 poena razlike - najvećom prednošću u dotašanjem toku meča (39:30).

Odmah na početku drugog poluvremena Marko Jagodić Kuridža je trojkom doneo i prvu dvocifrenu prednost Orlovima - 42:30, pa smo mirnije mogli da posmatramo nastavak duela koji je bio i prva meč-lopta za Srbiju kad je reč o plasmanu na Mundobasket. Na polovini treće četvrtine izabranici Svetislava Pešića su vodili i +13 poena razlike (48:35), da bi na kraju ovog dela igre ta prednost bila manja - 62:55, i to zahvaljujući neverovatnoj trojci Dimitrisa Moraitisa - s koša na koš - u poslednjim desetinkama četvrtine.

Smanjili su Grci dodatno tu prednost na startu poslednje deonice - 62:57, zatim i na 65:61, kada je Pešić zatražio tajm-aut. Međutim, to nam nije pomoglo, pa su domaći spustili prednost Srbije na samo jedan posed - 65:63. U nastavku je bilo još gore - Heleni su poveli sa 69:68, a onda i sa 71:68. Uspeli su ipak da se vrate Orlovi, pa se ušlo u neizvesnu završnicu - koš za koš, da bi uz poslednji zvuk sirene na semaforu stajalo 80:80, što je značilo da ulazimo u produžetak.

U produžetku su više koncentracije imali domaći, pa izabranicima Svetislava Pešića predstoji odlučujući meč protiv Britanaca za plasman na Svetsko prvenstvo.

Taj duel biće odigran u poslednjem kolu u okviru ovog prozora kvalifikacija za Mundobasket, koje je na programu u ponedeljak, 27. februara, a selekcija Srbije će u Beogradu od 20.00 časova ugostiti reprezentaciju Velike Britanije. 

 

 

Ostavite komentar