Sport > Košarka

ORLOVI u triler završnici POBEDILI Tursku: MUNDOBASKET sve bliži

Izabranici Svetislava Pešića igrali su jedan od najznačajnijih mečeva u kvalifikacijama za SP 2023.

Izvor: K1info

14/11/2022 > 19:58 >> 22:07

podeli vest:

ORLOVI u triler završnici POBEDILI Tursku: MUNDOBASKET sve bliži
Foto: Starsport


Košarkaši Srbije pobedili su večeras Tursku u Beogradu sa 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine.

Orlovi su dočekali rivala u prepunom Pioniru, a posle pobede nad Velikom Britanijom u Njukaslu, trijumf u Beogradu je mnogo uvećao naše šanse da zaigramo na Mundobasketu. 

Srbija je na startu povela sa 3:0, ali su Turci serijom od 7:0 brzo preokrenuli rezultat i u nastavku došli i do +6 poena razlike - 12:6. Ipak, Orlovi su zatim zaigrali jače u odbrani, pojačali su ritam i, nošeni podrškom s tribina, rešili prvu četvrtinu u svoju korist poenima dva Ognjena - Jaramaza i Dobrića - 21:17.

Izabranici Svetislava Pešića su i u nastavku dražali Turke na odstojanju, Marko Gudurić je bio precizan, prve poene je ubeležio i Luka Mitrović, odbrana je bila na visini zadatka i došli smo u jednom trenutku na +8 razlike (37:29). Međutim, Turci su potom koševima Hazera i Vilbekina smanjili tu prednost, napravili seriju od 5:0 i na poluvreme se otišlo sa vođstvom Srbije od 37:34.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KSSrbije (@kssrbije)

Izgledalo je da su Turci ušli angažovanije u drugo poluvreme, naročito kada su stigli do izjednačenja (43:43), a nedugo potom i do vođstva - 46:45, međutim, ponovo su naši momci pojačali ritam i poveli sa 54:47, pa se činilo da će i poslednju četvrtinu dočekati sa prednošću. Međutim, Vilbekin je tada ubacio trojku i ne samo da je ostavio Tursku u životu, već su serijom od 7:0 gosti na kraju treće četvrtine imali nerešen rezultat - 54:54.

U izuzetno uzbudljivoj poslednjoj četvrtini, u kojoj su se ekipe smenjivale u vođstvu, košarkaši Srbije su u finišu imali više koncentracije i zasluženo pobedili i približili se plasmanu na Svetsko prvenstvo.

Dodatni motiv za izabranike Svetislava Pešića svakako je bila beskrupulozna odluka selektora Turske i trenera Efesa, Ergina Atamana, da ne dozvoli Vasiliju Miciću da ne igra na ovom meču.

Foto: Starsport

Dušan Ristić (14) odigrao je sjajan meč protiv Turske

Da podsetimo, Vasa je Efesu doneo dve titule šampiona Evrope zaredom i mnogo bi značio Orlovima, ali kako se Ataman ne vodi fer-plejem, nego interesom, zabranio je Miciću da zaigra za Srbiju. Zbog toga mu je od početka meča zviždala cela hala, skandirajući ime Vasilija Micića. No, na sreću, Turčinov podli potez nije mu doneo pobedu, nego je dao vetar u krila Orlovima, koji su na njemu leteli do pobede.

Sledeći prozor kvalifikacija za SP na programu je sledeće godine - Srbija će 24. februara gostovati u Grčkoj, a u poslednjem meču, 27. februara, dočekaće Veliku Britaniju.

Standings provided by Sofascore
 

 

Ostavite komentar