Sport > Košarka

ZVEZDA morala da klekne pred "KRALJEVIMA": Real PROTUTNJAO kroz Pionir

Madriđani opravdali ulogu favorita, crveno-beli će tražiti iskupljenje protiv Monaka 12. januara u Beogradu

Izvor: K1info

10/01/2023 > 19:00

podeli vest:

ZVEZDA morala da klekne pred "KRALJEVIMA": Real PROTUTNJAO kroz Pionir
Foto: Starsport


Košarkaši Crvene zvezde izgubili su večeras od madridskog Reala sa 79:59 (25:16, 13:18, 19:17, 22:8) u 18. kolu Evrolige u prepunom Pioniru. Prilično oslabljeni, Beograđani su pružali dobar otpor "kraljevima" nekih 25 minuta, ali su u finišu treće i u četvrtoj četvrtini ipak poklekli pred naletima favorita.

Crveno-beli su, doduše, ušli u meč osokoljeni pobedama - u ovom takmičenju protiv Valensije, iako oslabljeni neigranjem poverđenog Luke Vildoze i neregistrovanog Fakunda Kampaca, kao i u ABA ligi protiv MZT-a u Skoplju.

Pre početka duela sa "kraljevima" došlo je do erupcije oduševljenja na tribinama, jer je zvanični spiker saopštio vest da je Evroliga odbila žalbu Valensije i da neće kazniti Zvezdu zato što je protiv Španaca u timu imala Nikolu Topića, igrača koji je tog dana predstavljen kao pojačanje FMP Železnika.

Takođe, pre nego što je duel krenuo, saznalo se i da je Bendžamin Bentil bolestan, da je dobio temperaturu, pa je bilo jasno da, uz izostanak već pomenutih Vildoze i Kampaca, crveno-bele čeka izuzetno težak duel.

Favorizovani Madriđani su bolje ušli u meč i od početka su praktično imali prednost koju su domaći stalno jurili. Naročito je raspoložen bio Volter Tavares, koji je praktično sam, sa sedam poena, vodio Real do prednosti od 10:5. Priključio se potom i Džanan Musa, pa su gosti imali velikih +7 poena razlike - 12:5, ali su i crveno-beli imali šta da kažu - Nemanja Nedović je probudio Pionir, pa je posle pet uzastopnih poena, a osam ukupno na meču, doveo Zvezdu na minus jedan - 14:13.

Međutim, zbili su redove "kraljevi" i počeli polako da povećavaju prednost, da bi dobrom odbranom i preciznim šutevima Muse na kraju prve četvrtine došli i do najveće prednosti - 25:16. Tu prednost su početkom druge četvrtine uvećali Serhio Rodrigez i Musa, pa je Real došao do velikih +14 poena prednosti - 31:17.

Uspeli su da se vrate crveno-beli - došli su do 36:29, što je i bila najava ozbiljnijeg sustizanja protivnika. U finišu ove deonice Zvezda se digla, pogađali su Stefan Marković, Ognjen Kuzmić, Filip Petrušev i Nedović, pa su domaći na odmor otišli sa prilično prihvatljivih -4 poena zaostatka - 38:34.

Ponovo je došlo do oduševljenja u Pioniru, sada na startu drugog poluvremena, kada su domaći koševima Petruševa i Nedovića došli do izjednačenja, da bi Petrušev onda doveo srpski tim do preokreta, a Ognjen Dobrić i do +4 poena razlike - 42:38. Posle serije od 8:0 Crvene zvezde, Ćus Mateo je očekivano zatražio tajm-aut. To je dalo rezultata, smanjili su gosti na 42:41, na šta je trojkom odgovrio Petrušev.

Došli su crveno-beli i do prednosti od pet poena razlike - 47:42, ali nije bilo realno očekivati da će Real tek tako da poklekne. Gosti su pojačali odbranu, a Musa i Tavares su doneli izjednačenje gostima, a zatim opet vratili osetniju prednost - 57:49. Uspeo je Dobrić na kraju treće četvrtine da pogodi za dva poena, pa su gosti pred poslednjih 10 minuta imali +6 poena razlike - 57:51.

Tavares je nastavio da "teroriše" Zvezdu i u poslednoj četvrtini, pa su na startu poslednje deonice Madriđani nastavili da uvećavaju prednost i stignu do 61:51. Tu prednost Mateovi izabranici su samo uvećavali, a kada su stigli do 69:51 na nekih šest minuta do kraja meča, izgledalo je da je meč rešen. To se ipostavilo kao tačno, gosti su rutinski priveli meč kraju, pa su zasluženo došli do 12. trijumfa u najjačem evropskom takmičenju.

U redovima crveno-belih najefikasniji je bio Nedović sa 18 poena, a pratili su ga Petrušev sa 17 i Dobrić sa 11 poena, dok su raspoložene goste predvodili Musa sa 19 i Tavares sa 17 poena.

Naredni meč u Evroligi Zvezda bi trebalo da odigra protiv Monaka 12. januara, takođe u Beogradu, dok je sledeći duel u ABA ligi zakazan za 15. januar, kada će izabranici Duška Ivanovića ukrstiti koplja sa Budućnošću u Podgorici.

Standings provided by Sofascore
 

Ostavite komentar