Sport > Fudbal

Ništa od SENZACIJE: Hrvati POBEDILI Maroko i OSVOJILI BRONZU na Mundijalu u Kataru

Izabranici Zlatka Dalića zasluženo stigli do trećeg mesta

Izvor: K1info

17/12/2022 > 15:17 >> 18:25

podeli vest:

Ništa od SENZACIJE: Hrvati POBEDILI Maroko i OSVOJILI BRONZU na Mundijalu u Kataru
Foto: Tanjug/AP


Hrvatska je osvojila bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto je u meču za treće mesto pobedila Maroko sa 2:1 (2:1), golovima Gvardiola u 7. i Oršića u 42. minutu, dok je strelac za četu Valida Regragija bio Dari u 9. minutu.

Fudbaleri Hrvatske i Maroka su sigurno bili najneočekivaniji par u borbi za treće mesto na Mundijalu, ali nema sumnje da su i jedna i druga selekcija zaslužile da igraju za medalju.

I obe selekcije su nam to pokazale i na samom startu duela, u kojem su Hrvati poveli u 7, a Marokanci izjednačili u 9. minutu! "Kockasti" su najpre izveli slobodan udarac, ali umesto udarca na gol iz izgledne pozicije, lopta je upućena u levu stranu, u šesnaesterac, odakle ju je Ivan Perišić poslao u sredinu kaznenog prostora, a Joško Gvardiol glavom savladao Jasina Bunua.

1:0 Gvardiol

Foto: Tanjug/AP

Gvardiol postiže vodeći gol za Hrvatsku

Međutim, istorijska borba za bronzu je istorijska borba za bronzu - bar u slučaju Maroka - tako da su se izabranici Valida Regragija brzo trgli i došli do izjednačenja u 9. minutu! Slobodan udarac sa desne strane izveo je Hakim Ziješ, loptu je glavom udario Luka Modrić, ali jako loše - prosledio ju je unazad, na pet metara, gde se odlično snašao Ašraf Dari, koji je udarcem glavom lako savladao Dominika Livakovića.

1:1 Dari

Foto: Tanjug/AP

Dari daje izjednačujući gol za Maroko

Nastavile su obe selekcije da igraju u jakom ritmu, ali su nešto više od igre imali Hrvati. Ozbiljnije priliku izabranici Zlatka Dalića imali su u 18. minutu, kada je prvo šutirao Oršić i pogodio saigrača Kramarića, a zatim glavom i Perišić, ali je poslao loptu pravo u Bunua. U 23. mintu pokušao je sa distance i Luka Modrić, ali je Bunu ipak uspeo da nakratko odbije loptu, da bi je onda odbrambeni igrači Maroka izbacili iz šesnaesterca.

U 42. minutu, posle nekoliko neuspešnih napada, "kockasti" su ipak došli u vođstvo pogotkom Mislava Oršića, posle sjajnog dodavanja Marka Livaje.

2:1 Oršić

Foto: Tanjug/AP

Oršić preko Bunua šalje loptu za novo vođstvo "kockastih"

Oršić je iz šesnaesterca, sa leve strane, plasirao visoku loptu u desni ugao gola Maroka - ona je najpre pogodila stativu, a potom se odbila u mrežu za vođstvo Hrvata od 2:1, što je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena.

U nastavku su Hrvati prvi pripretili - u 47. minutu Oršić je ponovo pokušao sa leve strane, ali je njegov udarac pogodio spoljni deo mreže. Četiri minuta kasnije Lovro Majer je centrirao, ali Livaja nije uspeo da skrene loptu u gol Bunua. Počeli su selektori potom i da vrše izmene, pa je u Maroku Unahi zamenio Kanusa, a Šair Sabirija u 55. minutu, dok je u 60. minutu očito povređeni Kramarić u suzama napustio teren, a za Hrvatsku zaigrao Nikola Vlašić.

Vlašić je prvu priliku imao u 71. minutu, ali je iz solidne prilike šutirao preko gola. U 75. minutu En Nesiri je imao izvanrednu priliku, izbio je sam pred Livakovića, ali mu je odlični čuvar mrežeo ušao u šut. Usledile su potom sumnjive situacije u kaznenim prostorima - prvo je Amrabat oborio Gvardiola, a potom je i Hakimi oboren u šesnaestercu Hrvatske. Sudija Al Džasim smatrao je da nema elemenata za penal ni u jednom od dva slučaja.

Do kraja se rezultat nije menjao - bilo je prilika sa obe strane, ali je meč završen rezultatom iz prvog poluvremena - 2:1, tako da je Hrvatska osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu u Kataru.

STARTNIH 11 U MEČU ZA BRONZU:

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Gvardiol, Šutalo, Perišić - Kovačić, Modrić, Oršić, Majer - Livaja, Kramarić.

MAROKO: Bono - Atiat-Alah, El Jamik, Dari, Hakimi - Amrabat, El Kanus, Bufal, Zijeh, Sabiri - En Nesiri.

Iako se Hrvatska nadala da će doći do drugog finala uzastopno na šampionatu sveta, na put im je stala Argentina koja je u polufinalu slavila sa 3:0.

Vatreni su do pretposlednje stepenice došli sa samo jednom pobedom u regularnom delu utakmice i veoma tvrdom odbranom koja je ipak popustila protiv Gaučosa.

Foto: Tanjug/AP

 

Sada imaju priliku da uzmu još jednu bronzu na velikoj planetarnoj smotri, a protivnik će im biti Maroko koji je definitivno najveći hit prvenstva.

Marokanci su odigrali najbolje što mogu, izbacili Španiju i Portugaliju, ali posle velike bitke su morali da polože oružje pred Francuzima.

Ove dve selekcije su se sastale već u Kataru u grupnoj fazi kada su odigrale meč bez golova.

Što se tiče medicinskog biltena, kod "kockastih" na startu neće biti Marcela Brozovića, koga menja Lovro Majer. Takođe, iznenađenje je svakako što su u startnih jedanaest Mislav Oršić, Josip Šutalo i Josip Stanišić, dok su klupi ostali standardni prvotimci Dejan Lovren, Josip Juranović i Borna Sosa. 

Na drugoj strani sigurno na startu nije bilo sjajnog štopera Romana Saisa i Najefa Agerda, koji su meč počeli sa klupe, dok Nusair Mazraui nije bio ni u protokolu.

 

Ostavite komentar