Sport > Fudbal

FRANCUSKA u Kataru stigla do POLUFINALA: Čuameni i Žiru SRUŠILI ENGLEZE

Galski petlovi u borbi za plasman u finale sastaće se sa Marokom u sredu, 14. decembra, u meču koji počinje u 20.00 časova

Izvor: K1info

10/12/2022 > 22:00

podeli vest:

FRANCUSKA u Kataru stigla do POLUFINALA: Čuameni i Žiru SRUŠILI ENGLEZE
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Francuske prošli su u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, pobedivši Englesku sa 2:1 (1:0). Galski petlovi su tako obezbedili meč za plasman u finale protiv senzacionalnog Maroka, koji je danas u prvom četvrtfinalu pobedio Portugaliju.

Početak duela nije bio naročito uzbudljiv, uz izrazito opreznu igru sa obe strane. Francuzi su možda imali loptu nešto više u posedu, ali su se Englezi branili na svojoj polovini sa svim igračima, pa nije ni bilo neke "rupe" kroz koju bi njihov gol mogao da bude ugrožen. Ipak, u 11. minutu, izabranici Didijea Dešama su pripretili prvi put - posle centaršuta sa strane lopta je ubačena u šesnaesterac, gde ju je Žiru u padu zahvatio glavom, ali je pogodio pravo u Džordana Pikforda.

Preuzeli su zatim Galski petlovi inicijativu, pa su imali kontru u 14. minutu, ali je Kilijan Mbape dao prejak for Usmanu Dembeleu i potencijalna prilika je otišla u nepovrat. Samo tri minuta kasnije - 1:0 za Francusku! Tokom dodavanja Francuza na polovini rivala, lopta je došla do Orelijana Čuamenija na nekih 25 metara - on nije čekao, nego je praktično iz mesta, čim je primio loptu i opalio po njoj. Izuzetno precizan udarac bio je neodbranjiv - Pikford se bacio koliko je dug, ali nije uspeo ni da pipne loptu koja je završila u desnom uglu njegovog gola.

Foto: Tanjug/AP

Orelijan Čuameni postiže vodeći gol za Francusku

Preuzeli su potom izabranici Gareta Sautgejta inicijativu, pa je u 20. minutu Šo iz slobodnog udarca pogodio direktno Ugoa Lorisa, zatim je Kejn u 22. minutu, posle pasa Sake ušao u peterac, ali ga je tamo zaustavio golman Galskih petlova, da bi u 25. minutu, posle starta Upamekana nad Kejnom na ivici šesnaesterca sudija Vilton Sampajo proveravao VAR zbog potencijalnog penala... Međutim, nije bilo ni penala, ni izjednačenja.

Gordi Albion je nastavio da napada, ali je do kraja prvog poluvremena tempo igre ipak pao - Francuzi su umirili rivala, pa su na odmor otišli sa minimalnom prednošću.

Englezi su u drugo poluvreme ušli daleko angažovanije od protivnika i, posle par prilika, u 52. minutu dobili su penal. Saka je prošao sa desne strane u sredinu i ušao u šesnaesterac, gde ga je faulirao Čuameni, a Sampajo je odmah pokazao na belu tačku. Siguran izvođač penala u 54. minutu bio je Hari Kejn, a samo minut kasnije Francuzi su mogli opet da povedu. Mbape je sa leve strane uposlio Dembelea, ali je on zamalo zakasnio, pa je rezultat ostao 1:1.

Nisu prestajali da napadaju Kejn i drugovi, pa se moglo reći da su znatno bliže vođstvu. Posle nekoliko šuteva koje je Loris iskontrolisao, u 70. minutu Megvajer je, posle centaršuta Hendersona zahvatio loptu glavom sa nekih desetak metara, ali je ona samo okrznula stativu.

Usledio je potom promašaj Žirua u 77. minutu, ali odmah zatim ispravka i minut kasnije! Antoan Grizman je centrirao sa leve strane u peterac, a Žiru je glavom doveo Galske petlove u vođstvo od 2:1. U 82. minutu, posle konsultacije sa VAR sobom, Englezi su dobili i drugi penal, ali je Kejn u 84. minutu sa bele tačke poslao loptu visoko iznad prečke. To je saseklo Engleze, kojima ni osam minuta nadoknade nije bilo dovoljno da se oporave - rezultat je do kraja ostao 2:1 za Francusku, tako da je svetski šampion nastavio put ka odbrani titule.

Francuska je trijumfom, dakle, zakazala polufinalni meč sa Marokom, koji je na programu u sredu, 14. decembra, sa početkom od 20.00 časova.

 

 

Ostavite komentar