Sport > Fudbal

SENZACIJA: Maroko u POLUFINALU Mundijala, Portugalci lete KUĆI

Izabranici Valida Regragija u borbi za finale ukrstiće koplja sa Francuskom

Izvor: K1info

10/12/2022 > 17:56

podeli vest:

SENZACIJA: Maroko u POLUFINALU Mundijala, Portugalci lete KUĆI
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Maroka pobedili su Portugaliju sa 1:0 (1:0) i plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru. Gol za četu koju vodi Valid Regragi postigao je En Nesiri u 42. minutu, a Marokancima će na crtu u sredu, 14. decembra od 20.00 časova, izaći reprezentacija Francuske, koja je u drugom četvrtfinalu pobedila Englesku sa 2:1.

Prštalo je od starta na stadionu Al Tumama, a prvu priliku imali su Portugalci u 5. minutu, kada je Feliks udario loptu glavom posle oštrog centaršuta, ali je Jasin Bunu odlično odbranio svoju mrežu na početku meča. Uzvratio je dva minuta kasnije En Nesiri, koji je odlično skočio nakon kornera, ali je lopta koju je šutnuo glavom završila iznad gola.

Smenjivali su se napadi obe ekipe, na jednoj strani priliku je imao Rafael Gereiro u 13, na drugoj Hakim Ziješ u 17. minutu, ali golova nije bilo, baš kao ni posle udaraca En Nesirija u 26. i Žoao Feliksa u 31. minutu.

Prvi deo meča pun ritma kulminirao je golom u 42. minutu, kojim je fantastični En Nesiri doveo Maroko u vođstvo od 1:0. Atijat Alah je odlično centrirao, a En Nesiri je skočio nebu pod oblake, nadvisio i Dioga Kostu, koji je loše procenio ko je bliži lopti, i sjajnim udarcem glavom zatresao mrežu.

U završnici još uzbuđenja - u 45. minutu Bruno Fernandes je uputio gromovit udarac, ali je pogodio prečku Bunuovog gola, dok je u drugom minutu nadoknade Atijat Alah šutirao pored gola posle izvanredne kontre Marokanaca.  

Početak drugog poluvremena obeležila je prilika za afričku selekciju u 50. minutu, u kojoj je El Jamik prilično namučio Kostu, ali je čuvar mreže Portugalije ipak spasao svoj gol. Minut kasnije već je bilo vreme za izmene - Fernando Santos više nije imao šta da čeka, pa je u igru morao da ubaci i Kristijana Ronalda, koji je zamenio Rubena Nevesa, i Žoao Kansela, koji je zamenio Rafaela Gereira.

U 57. mintu morao je da bude zamenjen i povređeni kapiten Maroka, Roman Sais, koga je zamenio Ašraf Dari. Portugalci su minut kasnije imali dobru priliku, ali Gonsalo Ramos nije iskoristio dobar centaršut Otavija. Krenuli su Ronaldo i drugovi na sve ili ništa, dolazili do šansi, ali one izglednije - Bruna u 64. i Silve u 71. minutu - nisu donele promene rezultata. Zapretili su Marokanci kontranapadom u 75. minutu, ali Kedira i Hakimi se nisu najbolje snašli u završnici.

Do kraja su Portugalci nastavili da napadaju, ali sjajni Bunu je zaustavljao udarce i Feliksa, i Ronalda, i - jednostavno, pravio je čuda. Na kraju, sačuvao je gol svoje selekcije do isteka 98. minuta, koliko je sudija Fakundo Telo produžio meč, i Maroko je ispisao novu stranicu istorije plasmanom u polufinale Mundijala, postavši prva reprezentacija iz Afrike i prva reprezentacija iz arapskog sveta koja je ostvarila takav rezultat.

 

Ostavite komentar