Slobodno vreme > Posna jela

POSNI ĐUVEČ SA POVRĆEM Recept koji prija stomaku i okuplja celu porodicu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

26/08/2025 > 07:23

podeli vest:

POSNI ĐUVEČ SA POVRĆEM Recept koji prija stomaku i okuplja celu porodicu
Foto: Shutterstock


Posni đuveč sa povrćem je pravo bogatstvo ukusa na tanjiru. Jednostavan za pripremu, a pun zdravih sastojaka, ovo jelo je savršen izbor za dane posta, ali i za svaki dan kada želite lagan i hranljiv obrok. Spoj krompira, patlidžana, tikvica, paprika i paradajza uz grašak i kukuruz daje pravu šarenolikost i na oko i na nepce.

Freepik.com

Potrebni sastojci:

5–6 krompira

1 glavica luka

1 šargarepa

1 mali patlidžan

1 mala tikvica

1 šoljica konzervisanog graška

1 šoljica konzervisanog kukuruza

1 crvena paprika

1 zelena paprika

3 paradajza

1 šaka bamije

so po ukusu

1 kašičica aleve paprike

1 kašika brašna

ulje

oko šolju i po vode

Shutterstock

Priprema:

Krompire oljuštite, isecite na krupnije komade i poređajte na dno glinenog đuveča.

Luk isecite na polumesece, šargarepu, papriku, patlidžan i tikvicu na krupnije kocke.

Pomešajte sve naseckano povrće sa graškom, kukuruzom i opranom bamijom. Dodajte i sitno naseckane paradajze.

Rasporedite povrće preko krompira, pospite brašnom, alevom paprikom i posolite po ukusu.

Prelijte uljem i nalijte šolju i po vode.

Stavite đuveč u prethodno zagrejanu rernu na 220°C i pecite dok povrće ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

Savet domaćice:

Đuveč možete obogatiti i sa nekoliko čenova belog luka ili svežim peršunom pred kraj pečenja. Tako će miris biti još lepši, a jelo punijeg ukusa.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar