Slobodno vreme > Posna jela

POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji

Izvor: K1info

25/08/2025 > 07:44

podeli vest:

POSNI PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalno jelo u posebnoj ribljoj verziji
Foto: Shutterstock


Podvarak je neizostavno jelo u našoj kuhinji – miris pečenog kupusa koji se širi kućom pravi je znak da dolazi nešto toplo i domaće. Iako ga svi znamo u varijanti sa mesom, postoji i odlična posna verzija – sa oslićem. Savršeno rešenje za dane posta, ali i za sve koji žele lagan i ukusan obrok.

Freepik.com

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa

500 g fileta oslića

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

2 lovorova lista

1 kašičica mlevene paprike

so, biber po ukusu

malo aleve paprike

voda ili povrtni temeljac

Priprema:

Crni luk i šargarepu sitno iseckati pa kratko prodinstati na malo vode (pošto je jelo posno). Dodati beli luk i začine.

Kupus iseći na rezance, pa dodati u šerpu i sve dobro promešati. Po potrebi naliti malo vode ili temeljca.

Filete oslića iseći na krupnije komade, posoliti i pobiberiti.

U vatrostalnu posudu ređati red kupusa, red ribe, dok se sve ne utroši. Završiti slojem kupusa.

Dodati lovorov list i posuti alevom paprikom.

Peći poklopljeno na 200°C oko sat vremena, a zatim otkriti da se lepo zapeče još 15 minuta.

Shutterstock

Savet domaćice:

Najbolje je podvarak napraviti dan ranije – tada se ukusi kupusa i ribe savršeno prožmu. Uz parče hleba i salatu od kiselih krastavaca, ovo jelo postaje prava gozba na trpezi.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar