PRAVA LETNJA SUPA S MEKANIM GRIZ KNEDLAMA Ovo prija duši i stomaku...
podeli vest:

Dragi naši, hvala vam što nas pratite i čitate, što verujete u naše recepte, ideje, lepe savete i što delimo ljubav na najlepši mogući način u novinarstvu - lepim rečima.
Zato vam predstavljam jednu posebnu damu – Oliveru Andrić. Rođena u Lazarevcu, danas živi i radi u Beču, a za sebe kaže da je srećna žena.
„Sreća nije destinacija, već stvar izbora, jer ko misli da je srećan, on je zaista srećan. A ako je uspeh dobiti ono što želimo, a sreća želeti ono što smo dobili, onda sam ja i srećna i uspešna. I biću još više,“ poručuje Oljka.
I zato danas, u njenom stilu, donosimo vam nešto što greje stomak, ali i dušu – domaću letnju supu od povrća sa mekanim griz knedlama. Laka je, mirisna i puna boja, a opet dovoljno jaka da zameni ceo obrok.

Sastojci:
2 glavice crnog luka
3 veće šargarepe
2 bele šargarepe
1 komad paškanata
1 komad korena celera 1
kocka supe od povrća
3 litra vode
so, biber u zrnu, začin c, malo ulja
Griz knedle:
2 cela jajeta
9-10 kašika griza
1 kašika ulja
malo soli i na vrh noža praška za pecivo
Uputstvo:
U odgovarajući lonac sipati malo ulja, otprilike 3 kašike i staviti na ringlu da se greje, na umerenoj temperaturi. Jednu glavicu crnog luka iseći na 4 dela i ubaciti na ulje da se polako prži. Drugu glavicu crnog luka iseći na 4 dela, ali popreko, da se dobiju kolutovi, pa ih staviti direktno na vruću ringlu, da se zapeku sa obe strane.
Prilikom sečenja, paziti da se kolutovi luka ne razdvoje. Jedan komad šargarepe iseći na kolutove, pa ubaciti u šerpu i pržiti lagano, zajedno sa lukom, da šargarepa pusti malo boju. Isprženi luk i šargarepu zaliti sa vodom, dodati ostalo povrće isečeno na malo krupnije komade i dodati prepečen crni luk. Takođe, dodati nekoliko zrna bibera, jednu ljusku od crnog luka malo oprati, pa i nju ubaciti, kao i 2-3 struka peršuna.
Poklopiti lonac i kuvati na umerenoj temperaturi. Čim stavite supu da se kuva, umutiti smesu za knedle, jer je potrebno da smesa malo odstoji. Dakle u tanjiru umutimo jaja viljuškom. Dodati so, ulje i vrlo malo praška za pecivo i umutiti. Na kraju dodavati griz, kašiku po kašiku, sve vreme mešajući smesu. Neka to budu ravne kašike griza. Smesa ne sme da bude pregusta, već treba da se blago razliva po tanjiru. Kada odstoji, dok se supa skuva, smesa će se dodatno zgusnuti i biće taman za kuvanje.
Kada se povrće skuvalo, procediti ga i u supu vratiti povrće koje želite. Ja sam vratila sve, osim luka, tačnije, zbog luka je i potrebno da se procedi. Sada dodati jednu kocku supe od povrća, so i začin c, po ukusu. Smanjiti vatru na tiho, da supa polako vri. Viljušku potopiti u supu, a zatim njome uzimati delove smese za knedle u obliku valjka i polako spuštati u supu. Kada ste potrošili svu smesu za knedle, kuvati supu oko 15-20 minuta, na skroz tihoj vatri, zatim isključiti ringlu, dodati iseckan peršun, poklopiti i ostaviti na ringli da odstoji još malo, kako bi knedle dobile na svojoj punoći i mekoći.
Sve što nam preostaje jeste da vam kažemo - PRIJATNO!
BONUS VIDEO:
UZ OVE SAVETE RUČAK NIKAD NE ISPADNE BLJUTAV Deset kuvarskih pravila koja će vam spasiti ruke i živce
Nema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.
12.08.2025
GurmanlookŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja
Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
12.08.2025
GurmanlookUživo VUČIĆ VEČERAS O VAŽNIM TEMAMA: "Biće mnogo stvari koje do sada niste čuli..."
Predsednik Vučić govori večeras o obojenoj revoluciji i dramatičnim trenucima u Srbiji
pre 4 minuta
PolitikaTEMPERATURA SUTRA PADA NA NULU, STIŽE LEDENO VREME Prognoza po danima, evo kada izlazimo iz kiše i pljuskova
Vreme u Srbiji sutra, ali i narednih dana veoma hladno.
04.10.2025
Vesti
Ostavite komentar