Slobodno vreme > Posna jela

POSNE MEKIKE ZA USEKOVANJE Mekane, mirisne i savršene uz med ili džem

Autor: Milica Maksimović

11/09/2025 > 07:18

podeli vest:

POSNE MEKIKE ZA USEKOVANJE Mekane, mirisne i savršene uz med ili džem
Foto: Shutterstock


Na dan Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, vernici se pridržavaju strogog posta ne jede se ništa masno ni crveno, a trpeza je skromna. Upravo zato, posne mekike su savršen izbor: jednostavne, ukusne i dovoljno svečane da okupe porodicu oko stola.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

500 g brašna

1 kesica suvog kvasca (7 g)

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

300 ml mlake vode

ulje za prženje

Priprema:

U većoj posudi pomešajte brašno, kvasac, so i šećer.

Dodajte postepeno mlaku vodu i umesite glatko testo. Mesite oko 5–7 minuta dok ne postane elastično.

Pokrijte testo krpom i ostavite sat vremena da naraste.

Kada se udvostruči, premesite ga i podelite na manje loptice. Svaku razvucite rukama u obliku diska.

U tiganju zagrejte ulje i pecite mekike sa obe strane dok ne porumene.

Vadite na ubrus da upiju višak masnoće.

Kako poslužiti:

Tradicionalno, za ovakav postni praznik mekike se jedu jednostavno – uz med, džem od šljiva ili suvo voće. Mogu se posuti šećerom u prahu, ali i služiti uz šolju čaja ili domaćeg kompota.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar