KISELE PAPRIKE ZA ZIMNICU Najbolji recepti naših baka, izbor samo za vas!
podeli vest:

Kisela paprika je obavezna u gotovo svakom frižideru na Balkanu. Njihov osvežavajući, kiseli ukus čini ih idealnim prilogom uz mesna jela, čorbe ili kao zamenu za salatu. Iako ih često kupujemo gotove, nema boljeg zadovoljstva od domaće zimnice – baš onakve kakvu su pravile naše bake.
Kako odabrati pravu papriku
Paprike su jedno od najpopularnijih povrća kod nas – koriste se za ajvar, sušenje, kiseljenje, ali i kao začin. Beru se ručno, a najkvalitetnije su one čvrste, bez oštećenja i fleka. Najbolje je kupiti ih na pijaci ili od domaćih proizvođača, jer tada znate da su sveže i zdrave.
Prilikom berbe i kupovine važno je obratiti pažnju na izgled i tvrdoću ploda. Gnjecave paprike mogu da pokvare celu zimnicu. Najbolje je brati i kupovati ih po sunčanom danu, jer vlaga nakon kiše može izazvati truljenje.

Recept 1: Kisela paprika u tegli (klasičan recept)
Ovo je recept koji su koristile naše bake.
Sastojci:
3 kg paprika
100 g soli
50 g šećera
3 l vode
1 l alkoholnog sirćeta
Priprema:
Paprike operite, očistite i prepolovite. U šerpi prokuvajte vodu, sirće, šećer i so. U ključalu tečnost ubacite paprike i kuvajte 5 minuta. Sterilisane tegle napunite paprikama i prelijte tečnošću. Ostavite da odstoji 24 sata, pa sutradan dopunite tegle i pasterizujte.
Recept 2: Kisela paprika bez kuvanja
Za one koji nemaju mnogo vremena, ovaj recept je pravi spas – paprike zadržavaju sve hranljive materije.
Sastojci:
10 kg paprika
250 g soli
400 g šećera
1 grozdje
1 l alkoholnog sirćeta
Priprema:
Paprike operite i očistite, pa ih pomešajte sa smesom od grejpfruta, šećera i soli. Dodajte sirće, sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 24 sata, povremeno mešajući. Sledećeg dana poređajte paprike u tegle, prelijte tečnošću i zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Recept 3: Kisela paprika punjena kupusom
Ovo je pravi specijalitet koji kombinuje dve omiljene zimnice.
Sastojci:
5 kg paprika
2,5 kg kupusa (najčešće crveni)
1,5 l alkoholnog sirćeta
malo bibera u zrnu i soli
Priprema:
Paprike kratko prokuvajte u vodi sa sirćetom i ostavite da se ohlade. Kupus narendajte, posolite i ostavite da pusti sok. Napunite paprike kupusom i složite ih u tegle. Prelijte ohlađenim sirćetom i ostavite da odstoje 24 sata, a zatim dopunite tegle i dobro zatvorite.
Kako čuvati zimnicu
Tegle sa paprikama uvek čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe ostavite ih najmanje mesec i po dana da se paprike dobro ukisele. Dobro pripremljene i zatvorene mogu trajati i do šest meseci.
✨ Kisela paprika je, uz ajvar i krastavce, najpopularnija zimnica na našim prostorima. Nije samo ukusna, već i praktična – idealna je kao prilog ili samostalna salata. Ako ih ove godine spremite kod kuće, verujte – cela zima će mirisati na tradiciju i domaću kuhinju.
BONUS VIDEO:
DOMAĆI LIKER OD ARONIJE Recepti za najzdravije domaće piće!
Donosimo vam tri proverenа recepta – sa rakijom, sa votkom i sa medom.
02.09.2025
GurmanlookKAKO SE RADIVOJE POSLE STRAVIČNE SAOBRAĆAJKE VRATIO IZ MRTVIH Potresna ispovest našeg šampiona ledi krv u žilama
"Glavni ortoped mi je rekao da nikada više neću hodati, a moji lekari su mi govorili da isključivo od mene zavisi"
pre 6 sati
Sudbine
Ostavite komentar