DOMAĆI LIKER OD ARONIJE Recepti za najzdravije domaće piće!
Donosimo vam tri proverenа recepta – sa rakijom, sa votkom i sa medom.
pre 14 sati
Gurmanlookpodeli vest:
Mnogi bi voleli da znaju kako se sprema prava grčka musaka – jelo koje je jedno od gastro favorita širom sveta. Iako svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, i vi možete uživati u ovom specijalitetu pripremljenom na tradicionalan način.
Sastojci:
3 krompira
1 veliki luk
2 čena belog luka
700 g mlevene govedine
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike paradajz paste
260 g paradajz sosa
240 ml goveđe čorbe ili 120 ml crnog vina
1 lovorov list
so, biber, cimet, majčina dušica
1 l mleka
120 g putera
120 g brašna
85 g parmezana
1/2 kašičice muskatnog oraščića
2 žumanca
biljno ulje za prženje
Priprema:
1. Povrće
Patlidžan isecite na kriške i posolite da pusti gorčinu. Nakon 30 minuta isperite i osušite. Krompir oljuštite i isecite. Povrće ispržite do zlatne boje ili, za lakšu verziju, ispecite u rerni sa malo maslinovog ulja.
2. Meso
Na maslinovom ulju propržite luk, zatim beli luk. Dodajte mleveno meso, so, biber, cimet i majčinu dušicu. Ubacite paradajz pastu, lovorov list i čorbu ili vino. Kuvajte dok se sos ne zgusne.
3. Bešamel sos
Zagrejte mleko. U drugom sudu otopite puter, dodajte brašno i neprestano mešajte dok ne postane glatko. Polako sipajte mleko i mutite da se ne stvore grudvice. Kada se zgusne, dodajte so, biber, muskatni oraščić, parmezan i žumanca.
4. Sastavljanje musake
Na dno tepsije stavite krompir, pa red patlidžana. Dodajte meso i poravnajte. Preko stavite drugi red patlidžana i sve prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.
5. Pečenje
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok ne porumeni. Izvadite i ostavite da se prohladi 45 minuta pre sečenja, kako bi se musaka lepo stegla.
Donosimo vam tri proverenа recepta – sa rakijom, sa votkom i sa medom.
pre 14 sati
Gurmanlook✨ Prava grčka musaka je jelo koje osvaja i izgledom i ukusom. Poslužite je uz svežu salatu i čašu crnog vina – užitak je zagarantovan.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar