Slobodno vreme > Gurmanlook

DOMAĆI LIKER OD ARONIJE Recepti za najzdravije domaće piće!

Donosimo vam tri proverenа recepta – sa rakijom, sa votkom i sa medom.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/09/2025 > 18:30

podeli vest:

DOMAĆI LIKER OD ARONIJE Recepti za najzdravije domaće piće!
Foto: Shutterstock


Aronija je poznata kao jedno od najzdravijih voćki  obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima. Osim što se koristi sveža ili u džemovima i sokovima, od nje se može napraviti i domaći liker koji spaja lekovitost i uživanje u ukusu. Donosimo vam tri proverenа recepta – sa rakijom, sa votkom i sa medom.

Shutterstock

Liker od aronije sa rakijom i začinima

Najbolje je koristiti rakiju od grožđa (lozu) jer ima blag ukus i ističe aromu aronije. Dodavanjem limuna, đumbira i cimeta dobijate savršenu kombinaciju.

Sastojci:

2 kg bobica aronije

4 l rakije (loza)

2 limuna

2 korena đumbira

2 kg šećera

8 vanilin šećera

4 štapića cimeta

Priprema:

Operite aroniju, limun isecite na četvrtine, a đumbir na komadiće. Sve sastojke stavite u teglu, prelijte rakijom i dobro promešajte. Teglu zatvorite i ostavite na suncu 6 nedelja, povremeno je protresite. Nakon toga procedite i sipajte u čiste flaše.
Shutterstock

Liker od aronije sa limunom i votkom

Ovaj recept daje osvežavajući, gorko-kiseli ukus.

6 kg aronije

1 l votke

10 kašika šećera

10 kašika vode

6 limuna

Priprema:
Skuvajte sirup od vode i šećera, pa ga ohladite i dodajte isceđen limun. Sve sipajte u teglu, dodajte aroniju i votku. Ostavite 20 dana na tamnom mestu. Procedite kroz gazu i sipajte u flaše.

Liker od aronije sa medom

Zdravija varijanta, gušća i blažeg ukusa.

Sastojci:

6 kg aronije

1,5 l rakije

8 kašika meda

2 limuna

2 kesice vanilin šećera

12 karanfilića

Priprema:
U teglu stavite aroniju, limun, karanfilić, vanilin šećer i med, pa dodajte rakiju. Dobro izmešajte i ostavite 20 dana na suncu. Povremeno protresite teglu. Nakon toga procedite i sipajte u flaše.

Domaći liker od aronije nije samo piće, već i prirodni eliksir zdravlja. Poslužite ga rashlađenog uz kolače ili kao aperitiv – oduševiće i goste i ukućane.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar