Slobodno vreme > Gurmanlook

PAPRIKE PUNJENE MESOM IZ RERNE Domaći recept sa mirisom Mediterana - mora da se proba!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/09/2025 > 07:13

podeli vest:

PAPRIKE PUNJENE MESOM IZ RERNE Domaći recept sa mirisom Mediterana - mora da se proba!
Foto: Shutterstock


Paprike punjene mesom su jelo koje nikada ne izlazi iz mode. Svaka kuća ima svoj recept, a svaka domaćica svoj trik. Dok smo mi navikli da ih kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih peku u rerni i obogaćuju začinskim biljem koje celom jelu daje posebnu aromu. Rezultat je sočno i mirisno jelo koje se topi u ustima, a priprema ne oduzima mnogo vremena.

Shutterstock

Ako volite bogat ukus, a opet jednostavnu pripremu, ovo je recept koji ćete rado ponavljati. Možete koristiti manje, slatke paprike ili one veće – samo malo produžite vreme pečenja i biće savršene.

Sastojci za nadev:

450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)

100 g starog hleba isečenog na kockice

80 ml mleka

1 manja glavica crnog luka

1–2 čena belog luka

2 kašičice seckanog peršuna

1 kašičica origana

1 kašičica majčine dušice

so, biber i malo ulja

Za sos i pečenje:

80 ml paradajz-pirea

80 ml vode

12 manjih paprika ili 6 većih

1 glavica crnog luka

1–2 čena belog luka

1 kašika mediteranske mešavine začina

1 lovorov list

so, biber i ulje po želji

Priprema:

Kockice hleba potopite u mleko dok ne omekšaju, pa ih pomešajte sa mlevenim mesom, sitno seckanim lukom, belim lukom i začinima. Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će vam služiti kao poklopci. Izvadite semenke, napunite mesom i zatvorite poklopcima.

U vatrostalnu posudu poređajte paprike, pa ih prelijte sosom od paradajz-pirea, vode, luka, belog luka, lovora i začina. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, a za veće paprike produžite pečenje dok meso ne bude potpuno gotovo.

Posluživanje:

Paprike poslužite uz pire krompir, pirinač ili svež hleb i sezonsku salatu. Jelo će zamirisati celu kuću i vratiti vas u detinjstvo, kad se iz kuhinje širila ona neodoljiva domaća mirisna nota.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar