PAPRIKE PUNJENE MESOM IZ RERNE Domaći recept sa mirisom Mediterana - mora da se proba!
podeli vest:

Paprike punjene mesom su jelo koje nikada ne izlazi iz mode. Svaka kuća ima svoj recept, a svaka domaćica svoj trik. Dok smo mi navikli da ih kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih peku u rerni i obogaćuju začinskim biljem koje celom jelu daje posebnu aromu. Rezultat je sočno i mirisno jelo koje se topi u ustima, a priprema ne oduzima mnogo vremena.
Ako volite bogat ukus, a opet jednostavnu pripremu, ovo je recept koji ćete rado ponavljati. Možete koristiti manje, slatke paprike ili one veće – samo malo produžite vreme pečenja i biće savršene.
Sastojci za nadev:
450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)
100 g starog hleba isečenog na kockice
80 ml mleka
1 manja glavica crnog luka
1–2 čena belog luka
2 kašičice seckanog peršuna
1 kašičica origana
1 kašičica majčine dušice
so, biber i malo ulja
Za sos i pečenje:
80 ml paradajz-pirea
80 ml vode
12 manjih paprika ili 6 većih
1 glavica crnog luka
1–2 čena belog luka
1 kašika mediteranske mešavine začina
1 lovorov list
so, biber i ulje po želji
Priprema:
Kockice hleba potopite u mleko dok ne omekšaju, pa ih pomešajte sa mlevenim mesom, sitno seckanim lukom, belim lukom i začinima. Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove – oni će vam služiti kao poklopci. Izvadite semenke, napunite mesom i zatvorite poklopcima.
U vatrostalnu posudu poređajte paprike, pa ih prelijte sosom od paradajz-pirea, vode, luka, belog luka, lovora i začina. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, a za veće paprike produžite pečenje dok meso ne bude potpuno gotovo.
RUČAK ZA MANJE OD 200 DINARA Starinski granadir marš koji će vas oduševiti!
Nekada je ovo jelo bilo nezaobilazno u domovima širom Jugoslavije...
01.09.2025
GurmanlookPosluživanje:
Paprike poslužite uz pire krompir, pirinač ili svež hleb i sezonsku salatu. Jelo će zamirisati celu kuću i vratiti vas u detinjstvo, kad se iz kuhinje širila ona neodoljiva domaća mirisna nota.
BONUS VIDEO:
NAPOLEON TORTA Savršena poslastica za proslavu polaska u školu!
Napoleon torta je spoj tradicije i svečanosti, a baš takav treba da bude i prvi dan škole – sladak, poseban i za pamćenje.
29.08.2025
GurmanlookBUTKICA U RENU SA POVRĆEM Predlog za savršen vikend ručak - pozovite najmilije da vam dođu i uživajte!
Ovo jelo ne traži posebne kulinarske veštine, a rezultat je prava gozba.
29.08.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar