KUPUS SALATA KAO IZ RESTORANA Evo u čemu je tajna onog ukusa koji volite
podeli vest:

Da li ste primetili da je kupus salata uvek slađa, mekša i ukusnija u restoranu nego kod kuće? Nije stvar u nekom „tajnom“ začinu, već u jednostavnom triku – kupus u restoranu stoji duže, dok ga kod kuće obično spremamo na brzinu.
Kada naseckani kupus odstoji, on pod dejstvom soli i sirćeta otpušta vodu, omekša i upije začine, pa postaje savršeno ukusan. Uz par jednostavnih caka i vi možete da napravite salatu kao iz najboljeg restorana.
Potrebni sastojci:
kupus
so
šećer
jabukovo sirće
maslinovo ulje
biber
Priprema
Kupus naseckajte što tanje ili ga narendajte. Posolite ga i lagano izgnječite rukom. Dodajte prstohvat šećera, pa sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji desetak minuta.
Zatim prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim uljem, pospite biberom i ponovo izmešajte. Po želji, dodajte i malo seckanog peršuna za dekoraciju.
Napomena: mladi, zeleni kupus gnječite manje i neka stoji kraće, dok beli, jesenji kupus treba jače izgnječiti i ostaviti duže da otpusti vodu.
Zašto je kupus zdrav?
Kupus je prava riznica vitamina i minerala. U 100 grama kupusa ima čak 50 mg vitamina C – skoro koliko i u limunu ili pomorandži. Osim toga, bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, E, kao i vitaminom U koji se koristi u terapiji gastritisa i čira.
Od minerala, posebno su značajni kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum. Sadrži i hlorofil, koji podstiče stvaranje hemoglobina i preporučuje se osobama sa anemijom.
U kupusu se nalaze i materije koje smiruju preteranu aktivnost štitaste žlezde i pomažu kod Bazedovljeve bolesti.
BONUS VIDEO:
RUČAK ZA MANJE OD 200 DINARA Starinski granadir marš koji će vas oduševiti!
Nekada je ovo jelo bilo nezaobilazno u domovima širom Jugoslavije...
01.09.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar