Slobodno vreme > Gurmanlook

KUPUS SALATA KAO IZ RESTORANA Evo u čemu je tajna onog ukusa koji volite

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/09/2025 > 13:10

podeli vest:

KUPUS SALATA KAO IZ RESTORANA Evo u čemu je tajna onog ukusa koji volite
Foto: Shutterstock


Da li ste primetili da je kupus salata uvek slađa, mekša i ukusnija u restoranu nego kod kuće? Nije stvar u nekom „tajnom“ začinu, već u jednostavnom triku – kupus u restoranu stoji duže, dok ga kod kuće obično spremamo na brzinu.

Kada naseckani kupus odstoji, on pod dejstvom soli i sirćeta otpušta vodu, omekša i upije začine, pa postaje savršeno ukusan. Uz par jednostavnih caka i vi možete da napravite salatu kao iz najboljeg restorana.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

kupus

so

šećer

jabukovo sirće

maslinovo ulje

biber

Priprema

Kupus naseckajte što tanje ili ga narendajte. Posolite ga i lagano izgnječite rukom. Dodajte prstohvat šećera, pa sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji desetak minuta.

Zatim prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim uljem, pospite biberom i ponovo izmešajte. Po želji, dodajte i malo seckanog peršuna za dekoraciju.

Napomena: mladi, zeleni kupus gnječite manje i neka stoji kraće, dok beli, jesenji kupus treba jače izgnječiti i ostaviti duže da otpusti vodu.

Shutterstock

Zašto je kupus zdrav?

Kupus je prava riznica vitamina i minerala. U 100 grama kupusa ima čak 50 mg vitamina C – skoro koliko i u limunu ili pomorandži. Osim toga, bogat je vitaminima A, B1, B2, B3, B6, E, kao i vitaminom U koji se koristi u terapiji gastritisa i čira.

Od minerala, posebno su značajni kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe i magnezijum. Sadrži i hlorofil, koji podstiče stvaranje hemoglobina i preporučuje se osobama sa anemijom.

U kupusu se nalaze i materije koje smiruju preteranu aktivnost štitaste žlezde i pomažu kod Bazedovljeve bolesti.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar