Slobodno vreme > Gurmanlook

TOP 5 RECEPATA ZA DOMAĆI AJVAR Koji je najbolji?

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/08/2025 > 11:52

podeli vest:

TOP 5 RECEPATA ZA DOMAĆI AJVAR Koji je najbolji?
Foto: Shutterstock


Ajvar je ponos svake domaćice i kralj svake zimnice. Neko ga voli ljut, neko blag, ali svi se slažu u jednom – domaći ajvar nema konkurenciju. Izdvajamo pet proverenih recepata, svaki sa svojim šarmom i ukusom.

Freepik.com

1. Ajvar od pečenih paprika bez konzervansa

Ovaj recept je pravi izbor za one koji žele potpuno prirodan ajvar, bez dodatka konzervansa i veštačkih sastojaka. Dugo se kuva, ali rezultat je gusto i bogato namazano zadovoljstvo.

Sastojci: 15 kg paprika, 5 kg patlidžana, 800 ml ulja, 4 kašike soli, 2 kašike šećera, 2 kašike esencije.
Priprema: Paprike i patlidžan ispecite, očistite i sameljite. Kuvajte ih u ulju uz dodatak soli, šećera i esencije, stalno mešajući. Vruć ajvar sipajte u sterilisane tegle i vratite u rernu da se zapeku.

Shutterstock

2. Ajvar „Domaći kavijar“

Dobio je nadimak „domaći kavijar“ jer se sprema dugo i strpljivo, a rezultat je luksuznog ukusa. Ovaj ajvar se cedi preko noći, a zatim prži satima, pa nije za nestrpljive – ali vredi svakog minuta.

Sastojci: 25 kg paprika, 250 ml ulja, 2 kašike soli, 1 kašika vinskog sirćeta, 1 kašičica šećera.
Priprema: Paprike ispecite i ostavite da se cede preko noći. Sutradan ih sameljite, kuvajte i pržite uz stalno mešanje i postepeno dodavanje ulja. Pred kraj dodajte začine, a vruć ajvar sipajte u vruće tegle i kratko zapecite.

Shutterstock

3. Makedonski ajvar

Makedonski ajvar važi za jedan od najukusnijih jer je bogat, pun arome i često se pravi pikantniji uz beli luk i ljutu papriku. Ako volite jači, južnjački šmek – ovo je recept za vas.

Sastojci: 50 paprika, 2 dl ulja, 1–2 kašike sirćeta, beli luk, biber i so.
Priprema: Ispečene paprike očistite i ostavite da se dobro ocede. Sameljite ih krupno i kuvajte 2–3 sata na jakoj vatri uz stalno mešanje. Pred kraj dodajte so, sirće i začine. Po želji ubacite i ljutu papričicu ili beli luk.

Shutterstock

4. Domaći ajvar sa sirćetom

Ovaj recept se izdvaja po blagom kiselkastom ukusu koji daje sirće. Idealno je rešenje za one koji vole ajvar pun ukusa, ali osvežavajući i laganiji od klasičnog.

Sastojci: oko 30 kg paprika, 250 ml sirćeta, 200 g šećera, 1 l ulja, 6 kašika soli.
Priprema: Paprike ispecite, očistite i sameljite. Kuvajte sa uljem, sirćetom, šećerom i solju oko sat vremena, stalno mešajući. Vruć ajvar sipajte u tegle i zapecite u rerni kako bi trajao do zime.

5. Leskovački ajvar

Kralj među ajvarima, prepoznatljiv po intenzivnoj boji i ukusu, Leskovački ajvar je prava institucija. Traži dobro ceđenje paprika i dugo upržavanje, ali zauzvrat daje savršen, gust namaz.

Sastojci: 12 kg pečene crvene paprike, 1 l ulja, 6 kašika soli, 6 kašika šećera, 4 kašike esencije.
Priprema: Paprike ostavite da se cede preko noći, zatim ih sameljite i kuvajte sa uljem, solju, šećerom i esencijom. Mešajte stalno dok ne dobijete gustu i sjajnu smesu. Vruć ajvar sipajte u tegle, ponovo ih zapecite i čuvajte na hladnom mestu.

Shutterstock

✨ Bilo da volite blagi, ljuti, sa belim lukom ili klasičan – domaći ajvar je simbol tradicije i ukusa detinjstva. Svaki od ovih recepata ima svoju čar, a vi izaberite onaj koji će se najviše svideti vašoj porodici.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar