KO PROBA, TRAŽI JOŠ! Recept za domaću ljutenicu
podeli vest:

Sezona zimnice je uveliko u toku, a pored ajvara, jedna od najtraženijih teglica na trpezi svakako je – ljutenica. Ova pikantna poslastica od povrća i ljutih paprika nezaobilazna je uz sir, pečeno meso, tople pogače ili kao brzi doručak na kriški hleba.
Ljutenica je poznata po svom karakterističnom ukusu – lagano dimljenom, punom povrća i pikantnog šmeka, koji greje i daje posebnu aromu. Njena priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan svake minute.

Sastojci:
5 kg crvenih paprika
1 kg paradajza
2 ljute papričice (po ukusu i želji)
3-4 šargarepe
2 glavice belog luka
200 ml ulja
so, šećer i malo sirćeta po ukusu
Priprema:
Paprike se ispeku, oljušte i očiste od semena. Paradajz se obari, oljušti i samelje. Šargarepa se skuva i izgnječi.
Sve povrće se samelje ili izblenda u gustu masu. Dodaju se ljute papričice i sitno seckan beli luk.
Smesa se stavi u veliki lonac i kuva na tihoj vatri dok ne postane gusta i ujednačena. Tokom kuvanja dodaje se ulje, so, po malo šećera da ubije kiselinu paradajza i nekoliko kapi sirćeta radi ukusa i trajnosti.
Vruća ljutenica sipa se u sterilisane tegle, dobro se zatvori i čuva na tamnom i hladnom mestu.
Savet domaćica:
Za jači ukus dodajte više ljutih paprika, a za blažu varijantu možete staviti i pržene paprike umesto pečenih. Ljutenica je odlična i kao namaz i kao prilog, a mnogi je zovu i „pikantniji brat ajvara“.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar