Slobodno vreme > Gurmanlook

KO PROBA, TRAŽI JOŠ! Recept za domaću ljutenicu

Izvor: K1info

25/08/2025 > 13:47

podeli vest:

KO PROBA, TRAŽI JOŠ! Recept za domaću ljutenicu
Foto: Shutterstock


Sezona zimnice je uveliko u toku, a pored ajvara, jedna od najtraženijih teglica na trpezi svakako je – ljutenica. Ova pikantna poslastica od povrća i ljutih paprika nezaobilazna je uz sir, pečeno meso, tople pogače ili kao brzi doručak na kriški hleba.

Ljutenica je poznata po svom karakterističnom ukusu – lagano dimljenom, punom povrća i pikantnog šmeka, koji greje i daje posebnu aromu. Njena priprema zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan svake minute.

Shutterstock

Sastojci:

5 kg crvenih paprika

1 kg paradajza

2 ljute papričice (po ukusu i želji)

3-4 šargarepe

2 glavice belog luka

200 ml ulja

so, šećer i malo sirćeta po ukusu

Priprema:

Paprike se ispeku, oljušte i očiste od semena. Paradajz se obari, oljušti i samelje. Šargarepa se skuva i izgnječi.

Sve povrće se samelje ili izblenda u gustu masu. Dodaju se ljute papričice i sitno seckan beli luk.

Smesa se stavi u veliki lonac i kuva na tihoj vatri dok ne postane gusta i ujednačena. Tokom kuvanja dodaje se ulje, so, po malo šećera da ubije kiselinu paradajza i nekoliko kapi sirćeta radi ukusa i trajnosti.

Vruća ljutenica sipa se u sterilisane tegle, dobro se zatvori i čuva na tamnom i hladnom mestu.

Shutterstock

Savet domaćica:

Za jači ukus dodajte više ljutih paprika, a za blažu varijantu možete staviti i pržene paprike umesto pečenih. Ljutenica je odlična i kao namaz i kao prilog, a mnogi je zovu i „pikantniji brat ajvara“.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar