DINSTANO MESO NAJBOLJE NA BALKANU Evo u čemu je tajna savršenog ukusa
podeli vest:

Postoji nešto posebno u mirisu mesa koje se polako dinsta na tihoj vatri. To nije samo recept – to je ritual domaćinstva. Kada pogodite pravu meru, meso postane mekano „kao duša“, a ukućani ćute dok jedu – jer je to, kažu domaćice, najbolji kompliment kuvaru.
Zašto je dinstanje umetnost
Dinstanje nije ni prženje, ni kuvanje. To je polako kuvanje u sopstvenim sokovima, gde meso upija mirise i sokove, a luk se pretvara u karamelizovanu čaroliju. Ključ je u strpljenju i nekoliko trikova koje domaćice nerado otkrivaju.
Koje meso izabrati
Najbolje za dinstanje su komadi sa malo masnoće i vezivnog tkiva – juneći vrat, plećka ili svinjski but. Oni zahtevaju vreme, ali rezultat je najmekša i najsočnija tekstura koju možete zamisliti.
Korak po korak – kako se dinsta
– Isecite meso na jednake komade, posolite i ostavite 15 minuta da odstoji.
– Na malo ulja propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast.
– Dodajte meso i kratko zapecite sa svih strana da zadrži sokove.
– Nalijte malo vode ili bujona, poklopite i smanjite vatru.
– Dinstajte na tihoj vatri 60–90 minuta, uz povremeno mešanje, dok meso ne omekša.
Tajni trikovi
Kašičica senfa, kap domaćeg sirćeta ili prstohvat šećera mogu potpuno promeniti ukus – razbijaju vlakna i daju posebnu dubinu. To su mali dodaci zbog kojih se meso pamti.
Greške koje ne smete napraviti
– Ne sipajte previše vode – meso treba da se krčka, a ne da pliva.
– Ne mešajte previše – pustite da se uhvati fina korica.
– Ne žurite – brzina ubija pravu teksturu.
Miris koji okuplja porodicu
Dinstano meso nije samo obrok, to je miris detinjstva i topline doma. To je podsećanje da su najlepše stvari u životu zapravo najjednostavnije – ali zahtevaju vreme i ljubav.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar