Slobodno vreme > Gurmanlook

PESTO KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI Evo kako da od ostataka začina napravite najbolji sos!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/08/2025 > 12:10

podeli vest:

PESTO KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI Evo kako da od ostataka začina napravite najbolji sos!
Foto: Shutterstock


Koliko puta vam se desilo da u frižideru ostane svež peršun, bosiljak, mirođija ili čak korijander, a da ne znate šta da uradite s njima pre nego što uvenu? Umesto da ih bacite, postoji jednostavan i ukusan trik – od njih možete da napravite domaći pesto koji će podići svaki obrok na viši nivo.

Shutterstock

Kako se pravi pesto od ostataka bilja?

Osnova je jednostavna: umesto da koristite samo bosiljak, možete kombinovati bilo koje začinsko bilje koje imate pri ruci. U blender stavite:

šaku začinskog bilja (bosiljak, peršun, mirođija, korijander – sve može),

orašaste plodove po izboru (orasi, bademi, lešnici ili klasični pinjoli),

rendani parmezan ili drugi tvrdi sir,

maslinovo ulje,

malo belog luka i soli.

Sve dobro izblendirajte dok ne dobijete kremastu masu – i vaš pesto je spreman.

Shutterstock

Kako ga koristiti?

Ovaj pesto možete dodati u testeninu, namazati na hleb, koristiti kao sos za pečeno povrće ili čak kao dresing za salatu. Dobra stvar je što se može čuvati u tegli u frižideru nekoliko dana, a ako ga prelijete tankim slojem maslinovog ulja – trajaće još duže.

Zašto je ovo idealan recept?

Pored toga što ćete smanjiti bacanje hrane, dobijate i aromatičan sos koji uvek menja ukus u zavisnosti od bilja koje iskoristite. Svaki pesto je drugačiji i unikatno ukusan, pa je ovo savršen način da budete kreativni u kuhinji.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar