PESTO KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI Evo kako da od ostataka začina napravite najbolji sos!
podeli vest:

Koliko puta vam se desilo da u frižideru ostane svež peršun, bosiljak, mirođija ili čak korijander, a da ne znate šta da uradite s njima pre nego što uvenu? Umesto da ih bacite, postoji jednostavan i ukusan trik – od njih možete da napravite domaći pesto koji će podići svaki obrok na viši nivo.
Kako se pravi pesto od ostataka bilja?
Osnova je jednostavna: umesto da koristite samo bosiljak, možete kombinovati bilo koje začinsko bilje koje imate pri ruci. U blender stavite:
šaku začinskog bilja (bosiljak, peršun, mirođija, korijander – sve može),
orašaste plodove po izboru (orasi, bademi, lešnici ili klasični pinjoli),
rendani parmezan ili drugi tvrdi sir,
maslinovo ulje,
malo belog luka i soli.
Sve dobro izblendirajte dok ne dobijete kremastu masu – i vaš pesto je spreman.
Kako ga koristiti?
Ovaj pesto možete dodati u testeninu, namazati na hleb, koristiti kao sos za pečeno povrće ili čak kao dresing za salatu. Dobra stvar je što se može čuvati u tegli u frižideru nekoliko dana, a ako ga prelijete tankim slojem maslinovog ulja – trajaće još duže.
Zašto je ovo idealan recept?
Pored toga što ćete smanjiti bacanje hrane, dobijate i aromatičan sos koji uvek menja ukus u zavisnosti od bilja koje iskoristite. Svaki pesto je drugačiji i unikatno ukusan, pa je ovo savršen način da budete kreativni u kuhinji.
BONUS VIDEO:
NIŠTA BEZ DOMAĆEG PEKMEZA Starinski recept od zapečenih šljiva sa ljuskom i onaj glatki bez ijedne kožice
Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva, idealnom za zimnicu!
14.08.2025
GurmanlookMOĆNE REČI PATRIJARHA NA VELIKI PRAZNIK: "Preobraženje je dokaz da je Bog uvek sa nama (FOTO)
Patrijarh Porfirije naglasio značaj vere tokom liturgije u hramu na Vidikovcu
pre 14 minuta
Srbija
Ostavite komentar