Slobodno vreme > Gurmanlook

KADA POHUJETE MESO, STAVITE OVAJ SASTOJAK Biće sočno, mekano i savršeno hrskavo

Izvor: K1info

20/08/2025 > 12:22

podeli vest:

KADA POHUJETE MESO, STAVITE OVAJ SASTOJAK Biće sočno, mekano i savršeno hrskavo
Foto: Freepik.com


Pohovano meso je jedno od onih jela koje obožavamo svi – od najmlađih do najstarijih. Ipak, često se desi da meso bude tvrdo, suvo ili da se prezle odvoje čim ga izvadimo iz ulja. Tajna velikih majstora kuhinje leži u jednom neočekivanom sastojkupivu. Upravo ono daje šniclama neverovatnu sočnost iznutra, a spolja im pruža hrskavu zlatnu koricu.

Freepik.com

Tajna mekane šnicle

Umesto klasičnog pohovanja u jajima, probajte sledeći trik: pomešajte brašno sa pivom i napravite smesu u koju ćete umakati meso. Rezultat je potpuno drugačiji ukus i struktura – šnicle ostaju mekane, sočne i mirisne, dok korica puca pod zubima.

Šta vam je potrebno:

500 g belog mesa

150 g putera

150 g čedar sira

20 g mirođije

200 g brašna

250 ml piva

150 g prezli

so i biber po ukusu

Kako se sprema:

Belo meso isecite na tanke šnicle i dobro izlupajte. Posolite, pobiberite i ostavite da malo odstoji.

Puter sobne temperature pomešajte sa rendanim čedar sirom i seckanom mirođijom. Sve lepo sjedinite, pa masu oblikujte između dve folije u kvadrat. Oklagijom blago razvučete da dobijete komad koji ćete kasnije moći da sečete.

Svaku šniclu premažite tankim slojem ovog fila, urolajte ili ostavite ravno, pa uvaljajte prvo u brašno pomešano s pivom, zatim u prezle.

Pržite na srednje jakoj temperaturi dok ne dobijete rumenu, hrskavu koricu.

Shutterstock

 

Zašto baš pivo?

Pivo u testu daje mehuriće i vazdušastu strukturu, pa meso ne upija puno masnoće. Rezultat je tanak, hrskav sloj, a unutrašnjost ostaje sočna i mekana.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar