RECEPT DANA! Ukusna, mekana i jedina originalna italijanska Focaccia
podeli vest:

Ako postoji hleb koji miriše na Mediteran i more, onda je to focaccia. Ovaj tradicionalni italijanski specijalitet pravi se vekovima, a tajna mu je u maslinovom ulju, jednostavnom testu i mirisnim začinima. Mekana unutra, hrskava spolja i natopljena mirisom ružmarina – focaccia je pravo remek-delo koje može da se jede samostalno ili kao prilog uz ručak.
Sastojci:
500 g brašna tip 400
1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
300 ml mlake vode
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml maslinovog ulja
svež ružmarin
krupna morska so
Priprema:
Pravljenje testa – U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite par minuta da nadođe. Zatim dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna, ali testo treba da ostane mekano i elastično.
Prva fermentacija – Testo pokrijte krpom i ostavite oko sat vremena na toplom mestu, dok se ne udvostruči.
Formiranje focaccie – Kada je testo naraslo, prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Rukama ga razvucite u pravougaonik ili krug, debljine oko 2 cm. Prstima napravite karakteristične udubljenja po površini.
Dodavanje začina – Premažite testo maslinovim uljem, pospite krupnom morskom solju i grančicama svežeg ružmarina. Možete dodati i masline, paradajz ili luk po želji.
Pečenje – Stavite u unapred zagrejanu rernu na 220°C i pecite oko 20 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu koricu.
Posluživanje:
Focaccia je najbolja dok je još topla, uz sir, masline ili kao podloga za sendviče. U Italiji je mnogi umaču u maslinovo ulje i balzamiko sirće – jednostavno, a savršeno.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar