SLATKO OD SMOKVI Stari recept koji se prenosi s kolena na koleno
podeli vest:

Nema lepšeg mirisa u kući od onog kad se kuva slatko. Smokve, same po sebi, pune su prirodne slasti i mekoće, pa kada se skuvaju sa šećerom dobiju onu gustu, sjajnu, karamelastu boju i neodoljiv miris.
Potrebno:
1 kg sitnijih svežih smokvi (najbolje ljubičaste, jer daju lepšu boju)
1 kg šećera
250 ml vode
1 limun (isečen na kriške, bez koštica)
1 vanilin šećer (po želji)
Priprema:
Priprema smokvi
Smokve operite i pažljivo obrišite krpom. Ako su veće, možete ih izbockati čačkalicom da bolje upiju sirup.
Kuvanje sirupa
U široku šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne dobijete gust sirup (dok se kap sirupa na tanjiriću ne razlije brzo, već stoji).
Dodavanje smokvi
U ključali sirup spuštajte smokve jednu po jednu, pažljivo, da ostanu cele. Dodajte i kriške limuna. Kuvajte na umerenoj vatri dok smokve ne potonu i ne postanu staklaste.
Završnica
Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer. Slatko je gotovo kada sirup dovoljno zgusne, a smokve se sijaju.
Odmaranje i pakovanje
Skinite šerpu sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Tek sutradan sipajte slatko u sterilisane tegle.
👉 Ovako spremljeno, slatko od smokvi može da stoji mesecima, a svaka kašičica je kao mali luksuz – uz jutarnju kafu, na parčetu hleba, ili kada vam dođu dragi gosti.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar