Slobodno vreme > Gurmanlook

SLATKO OD SMOKVI Stari recept koji se prenosi s kolena na koleno

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/08/2025 > 17:10

podeli vest:

SLATKO OD SMOKVI Stari recept koji se prenosi s kolena na koleno
Foto: Shutterstock


Nema lepšeg mirisa u kući od onog kad se kuva slatko. Smokve, same po sebi, pune su prirodne slasti i mekoće, pa kada se skuvaju sa šećerom dobiju onu gustu, sjajnu, karamelastu boju i neodoljiv miris.

Shutterstock

Potrebno:

1 kg sitnijih svežih smokvi (najbolje ljubičaste, jer daju lepšu boju)

1 kg šećera

250 ml vode

1 limun (isečen na kriške, bez koštica)

1 vanilin šećer (po želji)

Priprema:

Priprema smokvi
Smokve operite i pažljivo obrišite krpom. Ako su veće, možete ih izbockati čačkalicom da bolje upiju sirup.

Kuvanje sirupa
U široku šerpu sipajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne dobijete gust sirup (dok se kap sirupa na tanjiriću ne razlije brzo, već stoji).

Shutterstock

Dodavanje smokvi
U ključali sirup spuštajte smokve jednu po jednu, pažljivo, da ostanu cele. Dodajte i kriške limuna. Kuvajte na umerenoj vatri dok smokve ne potonu i ne postanu staklaste.

Završnica
Pred kraj kuvanja možete dodati vanilin šećer. Slatko je gotovo kada sirup dovoljno zgusne, a smokve se sijaju.

Odmaranje i pakovanje
Skinite šerpu sa vatre, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Tek sutradan sipajte slatko u sterilisane tegle.

👉 Ovako spremljeno, slatko od smokvi može da stoji mesecima, a svaka kašičica je kao mali luksuz – uz jutarnju kafu, na parčetu hleba, ili kada vam dođu dragi gosti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar