Slobodno vreme > Gurmanlook

NIŠTA BEZ DOMAĆEG PEKMEZA Starinski recept od zapečenih šljiva sa ljuskom i onaj glatki bez ijedne kožice

Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva, idealnom za zimnicu!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/08/2025 > 14:13

podeli vest:

NIŠTA BEZ DOMAĆEG PEKMEZA Starinski recept od zapečenih šljiva sa ljuskom i onaj glatki bez ijedne kožice
Foto: Shutterstock


Avgust je na sredini, šljive su se već dobro osladile na granama, a miris pekmeza polako se širi po dvorištima. Za mnoge domaćice ovo je znak da se kreće u pripremu zimnice, a pekmez od šljiva ima posebno mesto – i na stolu i u sećanjima.

Shutterstock

Jedni ga vole onako starinski, pečen sa ljuskom, taman da se oseti onaj miris detinjstva, dok drugi biraju svilenkastu, glatku varijantu bez ijedne kožice. Donosimo vam oba recepta – pa izaberite po svom ukusu.

Pekmez od pečenih šljiva sa ljuskom

Shutterstock
Potrebno:
 
10 kg zrelih šljiva (najbolje požegača)

1 kg šećera (ili manje, ako su šljive slatke)

2-3 kašike sirćeta

Priprema:

Operite šljive, izvadite koštice, a ljusku ostavite. Poređajte ih u veliki pleh, pospite šećerom i dodajte sirće. Pecite u rerni na 180°C, povremeno mešajući drvenom varjačom da ne uhvati koru. Kada pekmez potamni, zgusne se i počne da se odvaja od ivica pleha, vreo sipajte u sterilne tegle, zatvorite i okrenite naopako pet minuta.

Pekmez od šljiva bez ljuske

Shutterstock

Potrebno:

10 kg šljiva

800 g – 1 kg šećera

2-3 kašike sirćeta

Priprema:

Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i kuvajte sa malo vode dok ne omekšaju. Potom ih propasirajte da uklonite ljuske. Vratite pasiranu masu u šerpu, dodajte šećer i sirće, pa kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje dok pekmez ne postane gust. Vreo sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako nekoliko minuta.

Bilo da izaberete onu pečenu varijantu koja podseća na bakinu kuhinju, ili glatku verziju za savršene palačinke, jedno je sigurno – kuća će mirisati na leto i domaćinski rad.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar