NIŠTA BEZ DOMAĆEG PEKMEZA Starinski recept od zapečenih šljiva sa ljuskom i onaj glatki bez ijedne kožice
Uživajte u domaćem pekmezu od šljiva, idealnom za zimnicu!
podeli vest:

Avgust je na sredini, šljive su se već dobro osladile na granama, a miris pekmeza polako se širi po dvorištima. Za mnoge domaćice ovo je znak da se kreće u pripremu zimnice, a pekmez od šljiva ima posebno mesto – i na stolu i u sećanjima.
Jedni ga vole onako starinski, pečen sa ljuskom, taman da se oseti onaj miris detinjstva, dok drugi biraju svilenkastu, glatku varijantu bez ijedne kožice. Donosimo vam oba recepta – pa izaberite po svom ukusu.
Pekmez od pečenih šljiva sa ljuskom

1 kg šećera (ili manje, ako su šljive slatke)
2-3 kašike sirćeta
Priprema:
Operite šljive, izvadite koštice, a ljusku ostavite. Poređajte ih u veliki pleh, pospite šećerom i dodajte sirće. Pecite u rerni na 180°C, povremeno mešajući drvenom varjačom da ne uhvati koru. Kada pekmez potamni, zgusne se i počne da se odvaja od ivica pleha, vreo sipajte u sterilne tegle, zatvorite i okrenite naopako pet minuta.
Pekmez od šljiva bez ljuske

Potrebno:
10 kg šljiva
800 g – 1 kg šećera
2-3 kašike sirćeta
Priprema:
Šljive operite, prepolovite, izvadite koštice i kuvajte sa malo vode dok ne omekšaju. Potom ih propasirajte da uklonite ljuske. Vratite pasiranu masu u šerpu, dodajte šećer i sirće, pa kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje dok pekmez ne postane gust. Vreo sipajte u tegle, zatvorite i okrenite naopako nekoliko minuta.
Bilo da izaberete onu pečenu varijantu koja podseća na bakinu kuhinju, ili glatku verziju za savršene palačinke, jedno je sigurno – kuća će mirisati na leto i domaćinski rad.
BONUS VIDEO:
STRAVIČNA GREŠKA LEKARA U KRUŠEVCU! Porodilji isekli bešiku, doživela šlog, prebačena u Beograd u kritičnom stanju!
Kada je pacijentkinji pozlilo nakon carskog reza, lekari su je ponovo "otvorili" i uvideli svoju grešku.
13.08.2025
SudbineMAČVANI ČUVAJU SEĆANJE NA VRŠAJ Kad se pokrene parna mašina... (FOTO)
Danas su srp, kosu i vršalicu zamenili kombajni, ali se sećanje na ovaj način ubiranja hlebnog žita zadržalo
13.08.2025
Reportaža
Ostavite komentar