Slobodno vreme > Gurmanlook

ZVUČI KAO "HVALA, NE" ALI... Čokoladni kolač sa tikvicama je nešto što nikad ne bi povezali ali - premoćno je!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/08/2025 > 18:10

podeli vest:

ZVUČI KAO "HVALA, NE" ALI... Čokoladni kolač sa tikvicama je nešto što nikad ne bi povezali ali - premoćno je!
Foto: Shutterstock


Tikvice su carice letnjih bašti – pravimo ih na sto načina, od variva i musaka do pohovanih, ali retko kome padne na pamet da ih ubaci u dezert. A upravo one mogu da budu tajni sastojak koji kolaču daje neverovatnu sočnost i mekoću.

Ovaj čokoladni kolač sa tikvicama i komadićima čokolade prava je poslastica – mekan, mirisan i pun ukusa, a da niko ni ne posumnja da se u njemu krije povrće. Čokoladna glazura ga dodatno obogaćuje i pretvara u desert dostojan svake svečane trpeze.

Shutterstock

Još jedna prednost – možete ga napraviti dan ranije, čuvati umotanog na sobnoj temperaturi, a glazuru spremiti unapred i samo je naneti pred posluživanje.

Potrebni sastojci

Za kolač:

3 jaja

125 ml mlaćenice

2,5 kašike suncokretovog ulja

2 šolje brašna

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica cimeta

¾ šolje smeđeg šećera

¾ šolje belog šećera

2 kašičice ekstrakta vanile

¾ kašičice soli

450 g tikvica

1 šolja čokoladnih kapljica

Za glazuru:

8 kašika maslaca

prstohvat soli

1,75 šolje šećera u prahu

¼ šolje kakao praha

2 kašike mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

U posudu stavite jaja i mlaćenicu, pa ostavite da dođu na sobnu temperaturu. U međuvremenu, uključite rernu na 165°C i pripremite pleh (23×33 cm) obložen papirom za pečenje.

U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.

U posudu sa jajima dodajte ulje, šećere, vanilu i so, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.

Tikvice narendajte, ocedite višak vode, pa ih dodajte u brašno i promešajte. Zatim sjedinite sa smesom od jaja i dodajte čokoladne kapljice.

Freepik.com

Smesu izlijte u pleh i pecite 50–55 minuta, dok čačkalica ne izađe suva. Ohladite kolač oko 2 sata.

Za glazuru umutite omekšali maslac, dodajte so, šećer u prahu, kakao, mleko i vanilu, pa premažite ohlađen kolač.

Saveta za kraj: Ako želite još bogatiji ukus, u smesu ubacite i šaku seckanih oraha.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar