UZ OVE SAVETE RUČAK NIKAD NE ISPADNE BLJUTAV Deset kuvarskih pravila koja će vam spasiti ruke i živce
Nema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.
12.08.2025
Gurmanlookpodeli vest:
Tikvice su carice letnjih bašti – pravimo ih na sto načina, od variva i musaka do pohovanih, ali retko kome padne na pamet da ih ubaci u dezert. A upravo one mogu da budu tajni sastojak koji kolaču daje neverovatnu sočnost i mekoću.
Ovaj čokoladni kolač sa tikvicama i komadićima čokolade prava je poslastica – mekan, mirisan i pun ukusa, a da niko ni ne posumnja da se u njemu krije povrće. Čokoladna glazura ga dodatno obogaćuje i pretvara u desert dostojan svake svečane trpeze.
Još jedna prednost – možete ga napraviti dan ranije, čuvati umotanog na sobnoj temperaturi, a glazuru spremiti unapred i samo je naneti pred posluživanje.
Za kolač:
3 jaja
125 ml mlaćenice
2,5 kašike suncokretovog ulja
2 šolje brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
¾ šolje smeđeg šećera
¾ šolje belog šećera
2 kašičice ekstrakta vanile
¾ kašičice soli
450 g tikvica
1 šolja čokoladnih kapljica
Za glazuru:
8 kašika maslaca
prstohvat soli
1,75 šolje šećera u prahu
¼ šolje kakao praha
2 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
Nema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.
12.08.2025
GurmanlookNema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
12.08.2025
GurmanlookU posudu stavite jaja i mlaćenicu, pa ostavite da dođu na sobnu temperaturu. U međuvremenu, uključite rernu na 165°C i pripremite pleh (23×33 cm) obložen papirom za pečenje.
U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet.
U posudu sa jajima dodajte ulje, šećere, vanilu i so, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.
Tikvice narendajte, ocedite višak vode, pa ih dodajte u brašno i promešajte. Zatim sjedinite sa smesom od jaja i dodajte čokoladne kapljice.
Smesu izlijte u pleh i pecite 50–55 minuta, dok čačkalica ne izađe suva. Ohladite kolač oko 2 sata.
Za glazuru umutite omekšali maslac, dodajte so, šećer u prahu, kakao, mleko i vanilu, pa premažite ohlađen kolač.
Saveta za kraj: Ako želite još bogatiji ukus, u smesu ubacite i šaku seckanih oraha.
BONUS VIDEO:
Predsednik Vučić govori večeras o obojenoj revoluciji i dramatičnim trenucima u Srbiji
pre 1 sat
PolitikaVreme u Srbiji sutra, ali i narednih dana veoma hladno.
04.10.2025
Vesti
Ostavite komentar