Slobodno vreme > Gurmanlook

ROLOVANA SVINJETINA KOJA SE TOPI U USTIMA Tajna je u jednom triku tokom pečenja

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/08/2025 > 08:03

podeli vest:

ROLOVANA SVINJETINA KOJA SE TOPI U USTIMA Tajna je u jednom triku tokom pečenja
Foto: Shutterstock


Miris pečene slanine i začinskog bilja koji se širi iz rerne pravi je znak da se sprema ručak za pamćenje. Rolovana svinjetina zapečena do savršene zlatne korice, sočna iznutra, a hrskava spolja, pravo je zadovoljstvo za sva čula. Ovo je jelo koje ne traži mnogo truda, a izgleda i miriše kao iz restorana – samo što ga pravite kod kuće, u sopstvenoj kuhinji.

Shutterstock

Potrebno je:

1 kg svinjskog filea ili plećke (u komadu)

200 g tanko sečene slanine

3-4 čena belog luka

So, biber

Kašičica suvog začina

Kašičica slatke paprike

2-3 grančice svežeg timijana ili ruzmarina

Malo ulja

Priprema:

Meso operite i dobro osušite papirnim ubrusom, pa ga pažljivo rasecite po dužini kako biste dobili veliku „šniclu“.

Posolite, pobiberite i pospite suvim začinom i paprikom. Utrljajte začine u meso, a zatim preko poređajte tanke listove belog luka.

Uvijte meso u rolat i obmotajte ga listovima slanine.

U pleh stavite malo ulja, prebacite meso i pospite ga svežim začinskim biljem.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 90 minuta, povremeno ga prelivajući sopstvenim sokom.

Kada slanina dobije zlatnu koricu, izvadite iz rerne, ostavite da odmori 10 minuta, pa secite na kriške.

Saveti:

Uz ovu svinjetinu odlično idu pečeni krompir, pire ili sveža salata.

Ako želite intenzivniji ukus, meso marinirajte preko noći u maslinovom ulju, senfu i belom luku.

Sočna, mirisna i neverovatno ukusna – rolovana svinjetina iz rerne je pravo domaćinsko jelo koje će se tražiti još.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar