Slobodno vreme > Gurmanlook

UZ OVE SAVETE RUČAK NIKAD NE ISPADNE BLJUTAV Deset kuvarskih pravila koja će vam spasiti ruke i živce

Nema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/08/2025 > 11:03

podeli vest:

UZ OVE SAVETE RUČAK NIKAD NE ISPADNE BLJUTAV Deset kuvarskih pravila koja će vam spasiti ruke i živce
Foto: Shutterstock


Nije svako od nas rođen sa varjačom u ruci, a mnogi su tek kasnije u životu otkrili čari kuvanja. I ja sam bila jedna od onih što su mislili da su „pržena jaja” vrhunac kulinarstva, dok nisam rešila da zasučem rukave i uđem u pravu školu kuvanja ali kod moje mame. Ona me naučila trikove koje kuvari u restoranima koriste svaki dan, a ona je kuvarica – a koji i nama, običnim smrtnicima, mogu da olakšaju život za šporetom.

Evo 10 pravila iz profesionalne kuhinje koja će vam pomoći da kuvate pametnije, brže i ukusnije – bez preterane muke.

Shutterstock

1. Uvek probajte jelo pre nego što ga poslužite

Prvo pravilo koje su nam „utuvili u glavu” – jelo se proba pre posluživanja. Možda supi fali malo limuna, salati prstohvat soli, a testenini kap maslinovog ulja. Ne znate dok ne probate!

2. Očistite ivicu tanjira

Kapljice sosa po obodu tanjira možda nisu problem ako jedete sami, ali kad već kuvate – neka i izgleda lepo. Papirni ubrus i dva poteza – i jelo izgleda kao iz restorana.

Shutterstock

3. So je vaš saveznik

Profesionalci znaju – so izvuče ukus iz svega. Voda za povrće treba da bude slana kao more, a na gotov tanjir malo krupne morske soli – čudo od ukusa!

4. Ne vezujte se slepo za vreme iz recepta

Vreme kuvanja zavisi od ringli, veličine posude, pa i same namirnice. Osim minutaže, pratite boju, miris i teksturu. To su pravi signali da je gotovo.

5. Obeležite sve što ide u frižider ili zamrzivač

Mislićete da se sećate šta je u kesi – verujte, nećete. Parče selotejpa, flomaster i datum – i nema iznenađenja kad otvorite zamrzivač.

Shutterstock

6. Koristite dasku odgovarajuće veličine

Seckanje kupusa na maloj dasci – recept za haos. Velika daska jeste gnjavaža za pranje, ali štedi vreme i nerviranje.

7. Držite noževe naoštrene

Tup nož je opasniji od oštrog – lako sklizne i poseče vas. Oštar nož radi sam od sebe, a vaše prste ostavlja na miru.

Freepik.com

8. Zaboravite na rukavice za rernu

U profesionalnim kuhinjama se koriste suve krpe ili veliki podmetači. Brže, praktičnije i sigurnije od glomaznih rukavica.

9. Merite sastojke kad pečete

Vaga je spas – precizno merenje znači siguran rezultat. Plus, nema pranja gomile mernih šolja.

10. Obratite pažnju na teksturu

Ukus je važan, ali hrana koja ima „hrsk” ili dodatnu strukturu uvek je zanimljivija. Supa sa malo prženih semenki ili salata sa krutonima – potpuno nova dimenzija ukusa.

📌 Zaključak:
Ne morate biti profesionalni kuvar da biste kuvali kao jedan. Malo prakse, nekoliko pametnih trikova i – večera kod kuće može da izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar