ŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja
Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
pre 5 sati
GurmanlookNema boljeg saveta od onog koji majka da, a ovi saveti za kuvanje olakšavaju pripremu ukusnih jela.
podeli vest:
Nije svako od nas rođen sa varjačom u ruci, a mnogi su tek kasnije u životu otkrili čari kuvanja. I ja sam bila jedna od onih što su mislili da su „pržena jaja” vrhunac kulinarstva, dok nisam rešila da zasučem rukave i uđem u pravu školu kuvanja ali kod moje mame. Ona me naučila trikove koje kuvari u restoranima koriste svaki dan, a ona je kuvarica – a koji i nama, običnim smrtnicima, mogu da olakšaju život za šporetom.
Evo 10 pravila iz profesionalne kuhinje koja će vam pomoći da kuvate pametnije, brže i ukusnije – bez preterane muke.
Prvo pravilo koje su nam „utuvili u glavu” – jelo se proba pre posluživanja. Možda supi fali malo limuna, salati prstohvat soli, a testenini kap maslinovog ulja. Ne znate dok ne probate!
Kapljice sosa po obodu tanjira možda nisu problem ako jedete sami, ali kad već kuvate – neka i izgleda lepo. Papirni ubrus i dva poteza – i jelo izgleda kao iz restorana.
Profesionalci znaju – so izvuče ukus iz svega. Voda za povrće treba da bude slana kao more, a na gotov tanjir malo krupne morske soli – čudo od ukusa!
Vreme kuvanja zavisi od ringli, veličine posude, pa i same namirnice. Osim minutaže, pratite boju, miris i teksturu. To su pravi signali da je gotovo.
Mislićete da se sećate šta je u kesi – verujte, nećete. Parče selotejpa, flomaster i datum – i nema iznenađenja kad otvorite zamrzivač.
Seckanje kupusa na maloj dasci – recept za haos. Velika daska jeste gnjavaža za pranje, ali štedi vreme i nerviranje.
Tup nož je opasniji od oštrog – lako sklizne i poseče vas. Oštar nož radi sam od sebe, a vaše prste ostavlja na miru.
U profesionalnim kuhinjama se koriste suve krpe ili veliki podmetači. Brže, praktičnije i sigurnije od glomaznih rukavica.
Vaga je spas – precizno merenje znači siguran rezultat. Plus, nema pranja gomile mernih šolja.
Ukus je važan, ali hrana koja ima „hrsk” ili dodatnu strukturu uvek je zanimljivija. Supa sa malo prženih semenki ili salata sa krutonima – potpuno nova dimenzija ukusa.
Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
pre 5 sati
Gurmanlook📌 Zaključak:
Ne morate biti profesionalni kuvar da biste kuvali kao jedan. Malo prakse, nekoliko pametnih trikova i – večera kod kuće može da izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana.
BONUS VIDEO:
Uživajte u savršenim receptima za oreo čizkejk I luft pitu ovog vikenda.
08.08.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar