Slobodno vreme > Gurmanlook

ŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja

Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

12/08/2025 > 07:27

podeli vest:

ŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja
Foto: Shutterstock


Ako postoji jelo koje miriše na detinjstvo i porodični ručak, to je đuveč. To nije samo hrana – to je tepsija puna ljubavi, boja i ukusa. Danas vam donosim domaćinski recept za đuveč sa mesom i kobasicom, onako kako su ga pravile naše bake, kad se u kući sve zaustavi dok se iz rerne širi onaj miris koji zove na sto...

Shutterstock

Sastojci:

500 g svinjetine (može i piletina, ali svinjetina daje jači ukus)

200 g dimljene kobasice (sečene na kolutove)

2 glavice crnog luka

2-3 čena belog luka

3 paprike (crvena, zelena, žuta – da bude šareno)

2 šargarepe

3 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza

1 veća tikvica

200 g pirinča

1 krompir (opciono, za gušću strukturu)

so, biber, aleva paprika

malo peršuna

ulje ili mast (za one koji vole baš domaći šmek)

500 ml supe ili vode

Priprema:

Meso i kobasice – iseckajte meso na kocke, pa ga propržite na malo ulja ili masti dok ne porumeni. Dodajte kobasicu i kratko propržite da pusti miris.

Povrće – u istoj šerpi dodajte iseckan crni luk, propržite dok ne postane staklast, pa dodajte šargarepu na kolutove, paprike na trake i tikvicu na kockice. Kratko prodinstajte da povrće omekša.

Paradajz i začini – dodajte iseckan paradajz ili pasirani, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Ako volite pikantno, možete ubaciti i malo ljute paprike.

Pirinč i tečnost – dodajte opran pirinač, sve promešajte, pa sipajte supu ili vodu da prekrije smesu. Ostavite da lagano krčka 10 minuta.

U rernu – sve prebacite u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu. Ako volite da đuveč bude malo zapečen i rumen, ostavite ga u rerni na 200°C oko 30–40 minuta.

Završni dodir – pred kraj pospite sitno seckanim peršunom, a kad izvadite iz rerne, pokrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” 10 minuta – biće još sočniji.

Freepik.com

Mali savet domaćice:

Ako želite jaču aromu, koristite dimljenu kobasicu i dodajte kašiku masti umesto ulja.

Đuveč je još lepši sutradan kad se ukusi prožmu, pa slobodno napravite veću količinu.

Odlično ide uz domaći kiseli kupus ili turšiju i krišku hleba iz rerne.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar