ŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja
Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
podeli vest:

Ako postoji jelo koje miriše na detinjstvo i porodični ručak, to je đuveč. To nije samo hrana – to je tepsija puna ljubavi, boja i ukusa. Danas vam donosim domaćinski recept za đuveč sa mesom i kobasicom, onako kako su ga pravile naše bake, kad se u kući sve zaustavi dok se iz rerne širi onaj miris koji zove na sto...
Sastojci:
500 g svinjetine (može i piletina, ali svinjetina daje jači ukus)
200 g dimljene kobasice (sečene na kolutove)
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
3 paprike (crvena, zelena, žuta – da bude šareno)
2 šargarepe
3 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
1 veća tikvica
200 g pirinča
1 krompir (opciono, za gušću strukturu)
so, biber, aleva paprika
malo peršuna
ulje ili mast (za one koji vole baš domaći šmek)
500 ml supe ili vode
Priprema:
Meso i kobasice – iseckajte meso na kocke, pa ga propržite na malo ulja ili masti dok ne porumeni. Dodajte kobasicu i kratko propržite da pusti miris.
Povrće – u istoj šerpi dodajte iseckan crni luk, propržite dok ne postane staklast, pa dodajte šargarepu na kolutove, paprike na trake i tikvicu na kockice. Kratko prodinstajte da povrće omekša.
Paradajz i začini – dodajte iseckan paradajz ili pasirani, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Ako volite pikantno, možete ubaciti i malo ljute paprike.
Pirinč i tečnost – dodajte opran pirinač, sve promešajte, pa sipajte supu ili vodu da prekrije smesu. Ostavite da lagano krčka 10 minuta.
U rernu – sve prebacite u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu. Ako volite da đuveč bude malo zapečen i rumen, ostavite ga u rerni na 200°C oko 30–40 minuta.
Završni dodir – pred kraj pospite sitno seckanim peršunom, a kad izvadite iz rerne, pokrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” 10 minuta – biće još sočniji.
Mali savet domaćice:
Ako želite jaču aromu, koristite dimljenu kobasicu i dodajte kašiku masti umesto ulja.
Đuveč je još lepši sutradan kad se ukusi prožmu, pa slobodno napravite veću količinu.
Odlično ide uz domaći kiseli kupus ili turšiju i krišku hleba iz rerne.
BONUS VIDEO:
VIKEND PREDLOG POSLASTICE K1 REDAKCIJE Oreo čizkejk i domaća luft pita – slatki tandem za uživanje
Uživajte u savršenim receptima za oreo čizkejk I luft pitu ovog vikenda.
08.08.2025
GurmanlookPOSLANICI GORI KUĆA Marijana kuka, a ljudi je vređaju na društvenim mrežama! (VIDEO)
Ni sekunde vam nije palo na pamet da pitate da li je unutra neko bio, kako je moja majka, da li je pokretna, da li je kuća spašena...
pre 8 minuta
Region
Ostavite komentar