ŠTO VOLIM DOBAR ĐUVEČ! Recept za tepsiju punu mesa, kobasica i mirisa koji osvaja
Nema bolje - evo kako pripremiti đuveč po receptu naših baka!
podeli vest:

Ako postoji jelo koje miriše na detinjstvo i porodični ručak, to je đuveč. To nije samo hrana – to je tepsija puna ljubavi, boja i ukusa. Danas vam donosim domaćinski recept za đuveč sa mesom i kobasicom, onako kako su ga pravile naše bake, kad se u kući sve zaustavi dok se iz rerne širi onaj miris koji zove na sto...
Sastojci:
500 g svinjetine (može i piletina, ali svinjetina daje jači ukus)
200 g dimljene kobasice (sečene na kolutove)
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
3 paprike (crvena, zelena, žuta – da bude šareno)
2 šargarepe
3 paradajza ili 200 ml pasiranog paradajza
1 veća tikvica
200 g pirinča
1 krompir (opciono, za gušću strukturu)
so, biber, aleva paprika
malo peršuna
ulje ili mast (za one koji vole baš domaći šmek)
500 ml supe ili vode
Priprema:
Meso i kobasice – iseckajte meso na kocke, pa ga propržite na malo ulja ili masti dok ne porumeni. Dodajte kobasicu i kratko propržite da pusti miris.
Povrće – u istoj šerpi dodajte iseckan crni luk, propržite dok ne postane staklast, pa dodajte šargarepu na kolutove, paprike na trake i tikvicu na kockice. Kratko prodinstajte da povrće omekša.
Paradajz i začini – dodajte iseckan paradajz ili pasirani, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku. Ako volite pikantno, možete ubaciti i malo ljute paprike.
Pirinč i tečnost – dodajte opran pirinač, sve promešajte, pa sipajte supu ili vodu da prekrije smesu. Ostavite da lagano krčka 10 minuta.
U rernu – sve prebacite u dublju tepsiju ili vatrostalnu posudu. Ako volite da đuveč bude malo zapečen i rumen, ostavite ga u rerni na 200°C oko 30–40 minuta.
Završni dodir – pred kraj pospite sitno seckanim peršunom, a kad izvadite iz rerne, pokrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” 10 minuta – biće još sočniji.
Mali savet domaćice:
Ako želite jaču aromu, koristite dimljenu kobasicu i dodajte kašiku masti umesto ulja.
Đuveč je još lepši sutradan kad se ukusi prožmu, pa slobodno napravite veću količinu.
Odlično ide uz domaći kiseli kupus ili turšiju i krišku hleba iz rerne.
BONUS VIDEO:
VIKEND PREDLOG POSLASTICE K1 REDAKCIJE Oreo čizkejk i domaća luft pita – slatki tandem za uživanje
Uživajte u savršenim receptima za oreo čizkejk I luft pitu ovog vikenda.
08.08.2025
GurmanlookVESTI IZ RS: Branko Blanuša kandidat SDS-a na prevremenim izborima za predsednika Srpske
Ovim je SDS i zvanično priznao da će učestvovati na tzv. prevremenim izborima, koje je Centralna izborna komisija BiH raspisala za 23. novembar
pre 6 sati
Region
Ostavite komentar