Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO SE PRAVI MLEVENI PARADAJZ Domaćinski recept koji uspeva svima i traje celu zimu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/08/2025 > 14:45

podeli vest:

KAKO SE PRAVI MLEVENI PARADAJZ Domaćinski recept koji uspeva svima i traje celu zimu
Foto: Freepik.com


Avgust je stigao, tezge su crvene od paradajza, a cene konačno pale taman da se zasuču rukavi i napuni špajz. Nema domaćice koja ne voli da u decembru otvori teglu mlevenog paradajza i oseti miris leta. A da bi paradajz ostao crven, gust i mirisan, bitno je kako ga spremite i pasterizujete.

Freepik.com

Šta vam treba

Paradajz (najbolje jabučar – sladak, sočan i pun mesa)

So

Eventualno malo šećera (ako je paradajz kiselkast)

Veliki lonac

Mlin za paradajz ili blender

Flaše ili tegle s poklopcem

Veliki lonac za pasterizaciju

Kako se radi – korak po korak

1. Biranje i pranje paradajza
Birajte paradajz koji je potpuno zreo, bez truleži i oštećenja. Dobro ga operite, pa stavite u veliku cediljku da se ocedi.

2. Mlevenje
Ako imate stari mlin za paradajz – još bolje, jer on odvaja kožicu i seme. Ako nemate, možete ga oljuštiti tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu minut-dva, pa skinuti kožicu i samleti u blenderu ili štapnim mikserom.

3. Kuvanje
Samleveni paradajz sipajte u veliki lonac i stavite na jaču vatru. Kad provri, smanjite i kuvajte dok se ne zgusne onako kako vi volite – obično 30-40 minuta, ali može i duže ako volite baš gust. Dodajte so po ukusu (otprilike 1 kašika na 3 litre). Ako je kiselkast, ubacite kašičicu šećera – samo da zaokruži ukus.

Freepik.com

4. Flaširanje
Vruć paradajz sipajte u vruće, sterilisane flaše ili tegle (najbolje ih oprati i držati 10 minuta u rerni na 100°C pre punjenja). Odmah zatvorite metalnim poklopcem ili čepom.

5. Pasterizacija
U veliki lonac stavite kuhinjsku krpu na dno, poređajte flaše/tegle, nalijte mlaku vodu do grla tegli i zagrevajte dok voda ne počne da lagano vri. Od tog trenutka pasterizujte oko 20 minuta. Posle toga, flaše izvadite, pokrijte ćebetom ili peškirom i ostavite da se ohlade preko noći.

6. Čuvanje
Držite mleveni paradajz na tamnom i hladnom mestu – špajz, podrum ili ostava. Ako ste sve uradili kako treba, bez problema će trajati do sledeće sezone.

💡 Domaćinski savet: Ako volite da imate i gotov sos za brzu testeninu, u deo mlevenog paradajza dodajte prilikom kuvanja malo belog luka, bosiljka i origana. Kad zimi otvorite, samo skuvate makarone i večera je gotova za 10 minuta.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar