Slobodno vreme > Gurmanlook

PIROŠKE S MLEVENIM MESOM Jelo koje nestaje sa stola za tili čas!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/08/2025 > 07:22

podeli vest:

PIROŠKE S MLEVENIM MESOM Jelo koje nestaje sa stola za tili čas!
Foto: Shutterstock


Piroške su jedno od onih jela koja nas vraćaju u detinjstvo – miris svežeg testa, sočan nadev i hrskava korica koja mami da uzmete „još samo jednu“. Iako deluju kao komplikovano jelo, uz pravi recept, piroške s mlevenim mesom možete spremiti brzo i bez muke.

Shutterstock

Potrebni sastojci za testo:

500 g brašna

250 ml mleka

1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 kašike ulja

1 jaje

Za nadev:

300 g mlevenog mesa (po želji – svinjsko, juneće ili pomešano)

1 glavica crnog luka

2 kašike ulja

So i biber po ukusu

Malo suvog začina ili origana (opciono)

Priprema:

Zamesite testo – u mlakom mleku rastopite kvasac sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira. Dodajte brašno, so, ulje i jaje, pa umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta.

Pripremite nadev – na zagrejanom ulju prodinstajte sitno seckani luk, dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Začinite po ukusu. Ostavite nadev da se prohladi.

Oblikovanje piroški – nadošlo testo podelite na jednake kuglice, svaku rastanjite, stavite kašiku nadeva na sredinu i pažljivo zatvorite ivice prstima.

Prženje – piroške pržite u dubokom ulju na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.

Saveti:

Za mekše testo možete dodati kašiku kisele pavlake prilikom mešenja.

Piroške se mogu i peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, za zdraviju varijantu.

Odlične su uz čašu jogurta ili kiselo mleko.

Miris piroški dok se peku teško da će ostaviti bilo koga ravnodušnim – a kada ih probate, shvatićete zašto se ovo jelo generacijama prenosi s kolena na koleno.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar