VIKEND PREDLOG POSLASTICE K1 REDAKCIJE Oreo čizkejk i domaća luft pita – slatki tandem za uživanje
Uživajte u savršenim receptima za oreo čizkejk I luft pitu ovog vikenda.
08.08.2025
Gurmanlookpodeli vest:
Piroške su jedno od onih jela koja nas vraćaju u detinjstvo – miris svežeg testa, sočan nadev i hrskava korica koja mami da uzmete „još samo jednu“. Iako deluju kao komplikovano jelo, uz pravi recept, piroške s mlevenim mesom možete spremiti brzo i bez muke.
500 g brašna
250 ml mleka
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 kašike ulja
1 jaje
Za nadev:
300 g mlevenog mesa (po želji – svinjsko, juneće ili pomešano)
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
So i biber po ukusu
Malo suvog začina ili origana (opciono)
Uživajte u savršenim receptima za oreo čizkejk I luft pitu ovog vikenda.
08.08.2025
GurmanlookZamesite testo – u mlakom mleku rastopite kvasac sa šećerom i ostavite 10 minuta da se aktivira. Dodajte brašno, so, ulje i jaje, pa umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta.
Pripremite nadev – na zagrejanom ulju prodinstajte sitno seckani luk, dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Začinite po ukusu. Ostavite nadev da se prohladi.
Oblikovanje piroški – nadošlo testo podelite na jednake kuglice, svaku rastanjite, stavite kašiku nadeva na sredinu i pažljivo zatvorite ivice prstima.
Prženje – piroške pržite u dubokom ulju na srednjoj temperaturi dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana. Vadite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
Saveti:
Za mekše testo možete dodati kašiku kisele pavlake prilikom mešenja.
Piroške se mogu i peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, za zdraviju varijantu.
Odlične su uz čašu jogurta ili kiselo mleko.
Miris piroški dok se peku teško da će ostaviti bilo koga ravnodušnim – a kada ih probate, shvatićete zašto se ovo jelo generacijama prenosi s kolena na koleno.
BONUS VIDEO:
Tokom šetnje usred dana na Medaku, kada su temperature najviše, vlasnički pas je doživeo fatalni toplotni udar.
pre 1 sat
Beograd
Ostavite komentar