Slobodno vreme > Gurmanlook

JUNEĆI GULAŠ NA LOVAČKI NAČIN Recept za bogat, aromatičan vikend obrok koji greje dušu i puni stomak!

Izvor: K1info

08/08/2025 > 07:38

podeli vest:

JUNEĆI GULAŠ NA LOVAČKI NAČIN Recept za bogat, aromatičan vikend obrok koji greje dušu i puni stomak!
Foto: Shutterstock


Miris koji se širi iz šerpe dok se krčka pravi gulaš na lovački način teško da bilo koga ostavlja ravnodušnim. Reč je o jelu koje se sprema polako, s pažnjom i strpljenjem, a zauzvrat daje ukus koji se pamti. Juneći gulaš na lovački način idealan je za porodični ručak, nedeljno okupljanje ili za dane kada želite da „na kašiku“ pojedete nešto konkretno, toplo i zasitno.

Donosimo vam domaći recept koji provereno uspeva – i kome se svi za stolom uvek obraduju.

Shutterstock

Sastojci:

800 g junećeg mesa (najbolje plećka ili vrat)

2 veće glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

1 veća paprika (po želji i ljuta)

200 g pečuraka (šampinjoni ili vrganji, po ukusu)

2 kašike koncentrata paradajza

200 ml crnog vina (po želji)

2 lista lovora

So, biber, suvi začin, mlevena paprika

Kašika brašna

Ulje ili mast

Po potrebi voda ili supa

Priprema:

Meso isecite na kocke, a luk sitno iseckajte. U većem loncu ili šerpi zagrejte malo ulja (ili masti) i prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu, beli luk i papriku, pa sve zajedno propržite.

Ubacite meso i kratko propržite sa svih strana dok ne porumeni. Dodajte so, biber, mlevenu papriku, lovor i po želji malo sušenog timijana ili ruzmarina.

Dodajte koncentrat paradajza i prelijte sve sa crnim vinom. Kuvajte dok alkohol ne ispari, pa dolijte toplu vodu (ili bujon) da ogrezne.

Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, povremeno dolivajući vodu. U međuvremenu dodajte pečurke, sečene na listiće.

Pred kraj kuvanja, razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte u gulaš da se lagano zgusne. Kuvajte još 10 minuta, dok se ne dobije gustina po vašem ukusu.

Posluženje:

Pravi lovački gulaš najbolje ide uz domaću palentu, pire krompir ili sveže kuvane makarone. Uz čašu crnog vina i parče hleba, ovo jelo pretvara običan ručak u gozbu.
Juneći gulaš na lovački način je jelo koje traži malo vremena, ali zauzvrat pruža toplinu doma, miris pravog ručka i ukus koji okuplja. Savršeno za one dane kada želite nešto „na kašiku“, srdačno i zasitno. I da – sutradan je još bolji!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar