JUNEĆI GULAŠ NA LOVAČKI NAČIN Recept za bogat, aromatičan vikend obrok koji greje dušu i puni stomak!
podeli vest:

Miris koji se širi iz šerpe dok se krčka pravi gulaš na lovački način teško da bilo koga ostavlja ravnodušnim. Reč je o jelu koje se sprema polako, s pažnjom i strpljenjem, a zauzvrat daje ukus koji se pamti. Juneći gulaš na lovački način idealan je za porodični ručak, nedeljno okupljanje ili za dane kada želite da „na kašiku“ pojedete nešto konkretno, toplo i zasitno.
Donosimo vam domaći recept koji provereno uspeva – i kome se svi za stolom uvek obraduju.
Sastojci:
800 g junećeg mesa (najbolje plećka ili vrat)
2 veće glavice crnog luka
3 čena belog luka
2 šargarepe
1 veća paprika (po želji i ljuta)
200 g pečuraka (šampinjoni ili vrganji, po ukusu)
2 kašike koncentrata paradajza
200 ml crnog vina (po želji)
2 lista lovora
So, biber, suvi začin, mlevena paprika
Kašika brašna
Ulje ili mast
Po potrebi voda ili supa
Priprema:
Meso isecite na kocke, a luk sitno iseckajte. U većem loncu ili šerpi zagrejte malo ulja (ili masti) i prodinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte seckanu šargarepu, beli luk i papriku, pa sve zajedno propržite.
Ubacite meso i kratko propržite sa svih strana dok ne porumeni. Dodajte so, biber, mlevenu papriku, lovor i po želji malo sušenog timijana ili ruzmarina.
Dodajte koncentrat paradajza i prelijte sve sa crnim vinom. Kuvajte dok alkohol ne ispari, pa dolijte toplu vodu (ili bujon) da ogrezne.
Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, povremeno dolivajući vodu. U međuvremenu dodajte pečurke, sečene na listiće.
Pred kraj kuvanja, razmutite kašiku brašna u malo vode i dodajte u gulaš da se lagano zgusne. Kuvajte još 10 minuta, dok se ne dobije gustina po vašem ukusu.
Posluženje:
Pravi lovački gulaš najbolje ide uz domaću palentu, pire krompir ili sveže kuvane makarone. Uz čašu crnog vina i parče hleba, ovo jelo pretvara običan ručak u gozbu.
Juneći gulaš na lovački način je jelo koje traži malo vremena, ali zauzvrat pruža toplinu doma, miris pravog ručka i ukus koji okuplja. Savršeno za one dane kada želite nešto „na kašiku“, srdačno i zasitno. I da – sutradan je još bolji!
BONUS VIDEO:
POZNAT DATUM PEČENIJADE 2025! Ove dane u septembru rezervišite za Stopanju, veselje i najbolje praseće pečenje!
Gde ima boljeg pečenja nego tamo gde se ono slavi kao praznik...
06.08.2025
PutovanjaNAJUKUSNIJA SRPSKA GIBANICA Starinski recept koji uvek uspeva
Napravite savršenu gibanicu koja budi uspomene na detinjstvo uz ovaj jednostavan recept.
06.08.2025
GurmanlookNAJMEKŠI KOLAČ OD BRESKVI I ŠLJIVA Letnji domaći slatkiš koji se topi u ustima
Ovaj letnji kolač od breskvi i šljiva savršena je poslastica za svaku priliku!
05.08.2025
GurmanlookLEK NA KAŠIKU - MINESTRONE ČORBA Puna povrća, sitna a zasitna
Ova minestrone čorba je prava poslastica za sva godišnja doba, jednostavna i ukusna!
05.08.2025
GurmanlookVESTI IZ RS: Branko Blanuša kandidat SDS-a na prevremenim izborima za predsednika Srpske
Ovim je SDS i zvanično priznao da će učestvovati na tzv. prevremenim izborima, koje je Centralna izborna komisija BiH raspisala za 23. novembar
pre 7 sati
Region
Ostavite komentar