OVAKVE KUPUS KIFLE SE PAMTE Recept za najmekše kiflice koje mirišu do komšijskih vrata!
podeli vest:

Miris tek pečenih kiflica ima neku posebnu moć – vraća nas u detinjstvo, na bakin sto, i podseća na one dane kada su se kuće grejale rernom i mirisom. Ako ste nekad jeli pravu domaću kupus kiflu, znate da nijedna kupovna ne može da joj parira. Donosimo vam proveren recept za najmekše kupus kifle koje se listaju i tope u ustima.
📝 Sastojci za testo:
1 kg mekog brašna
1 kockica svežeg kvasca (40 g)
1 kašika šećera
1 ravna kašika soli
100 ml ulja
500 ml mlakog mleka (ili pola mleko, pola voda)
1 jaje za premaz
Susam po želji
🥬 Za fil od kupusa:
500 g kiselog kupusa (ili svežeg, ali ga prethodno dinstati sa sirćetom i biberom)
Malo ulja
Mleveni biber
Po želji: malo aleve paprike za boju i miris
👩🍳 Priprema:
Zamesite testo:
U mlakom mleku razmutite kvasac sa šećerom i ostavite da zapeni. Dodajte brašno, so, ulje i zamesite meko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste duplo – oko 45 minuta do sat vremena.
Pripremite fil:
Kupus sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne ispari tečnost i lepo zamiriše. Dodajte biber, alevu papriku ako volite, pa ostavite da se ohladi.
Oblikovanje kifli:
Testo podelite na 4-6 jufki. Svaku razvucite u krug, isecite na trouglove kao picu, pa na širi deo stavite kašičicu fila i uvijajte kiflice. Redjajte ih na pleh sa papirom za pečenje.
Nadođite i premažite:
Ostavite kifle da odmore još 20 minuta u plehu. Premažite umućenim jajetom, pospite susamom ako volite.
Pecite:
Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20–25 minuta, dok lepo ne porumene.
🥰 Savet domaćice:
Ako želite još mekše kifle, čim ih izvadite iz rerne – pokrijte ih krpom i ostavite desetak minuta da “omekšaju” na pari. Mogu se jesti odmah, ali su i sutradan divne – ako uopšte prežive noć!
BONUS VIDEO:
POZNAT DATUM PEČENIJADE 2025! Ove dane u septembru rezervišite za Stopanju, veselje i najbolje praseće pečenje!
Gde ima boljeg pečenja nego tamo gde se ono slavi kao praznik...
06.08.2025
PutovanjaNAJUKUSNIJA SRPSKA GIBANICA Starinski recept koji uvek uspeva
Napravite savršenu gibanicu koja budi uspomene na detinjstvo uz ovaj jednostavan recept.
06.08.2025
GurmanlookNAJMEKŠI KOLAČ OD BRESKVI I ŠLJIVA Letnji domaći slatkiš koji se topi u ustima
Ovaj letnji kolač od breskvi i šljiva savršena je poslastica za svaku priliku!
05.08.2025
GurmanlookLEK NA KAŠIKU - MINESTRONE ČORBA Puna povrća, sitna a zasitna
Ova minestrone čorba je prava poslastica za sva godišnja doba, jednostavna i ukusna!
05.08.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar