Slobodno vreme > Gurmanlook

OVO SE NIKADA NE PODGREVA! Namirnice koje mogu izazvati ozbiljne probleme ako ih ponovo zagrevate

Izvor: K1info

08/08/2025 > 19:00

podeli vest:

OVO SE NIKADA NE PODGREVA! Namirnice koje mogu izazvati ozbiljne probleme ako ih ponovo zagrevate
Foto: Freepik.com


Mnogi od nas navikli su da ručak podgreju i po nekoliko puta, ali stručnjaci upozoravaju – pojedine namirnice ne bi trebalo vraćati na šporet ili u mikrotalasnu! Iako se čini bezazleno, podgrevanje može pretvoriti inače zdrav obrok u potencijalnu opasnost po zdravlje.

Shutterstock

Riža – opasna ako dugo stoji

Kuvana riža može izgledati bezbedno i ukusno čak i dan kasnije, ali zapravo krije ozbiljan rizik. U njoj mogu ostati bakterijske spore koje preživljavaju i samo kuvanje. Ako riža stoji na sobnoj temperaturi predugo, te spore počinju da se razmnožavaju i proizvode toksine koji ni visokim temperaturama više ne mogu da se unište. Rezultat? Mučnina, povraćanje i ozbiljne tegobe.

Shutterstock

Španać – nitriti koji štete zdravlju

Zvuči neverovatno, ali istina je – ponovo podgrejan španać može biti štetan. Ova namirnica bogata je nitratima, koji se pri podgrevanju pretvaraju u nitrite – jedinjenja koja u većim količinama mogu negativno uticati na organizam. Zato nutricionisti savetuju da se španać pojede odmah nakon pripreme, a ako ostane – najbolje ga je jesti hladnog, kao dodatak salatama.

Freepik.com

Saveti za čuvanje hrane

Hranu koja ostaje sačuvajte odmah u frižideru – ne čekajte da se „ohladi sama“.

Ne podgrevajte jedno jelo više puta – jednom je sasvim dovoljno.

Vodite računa koliko je vremena prošlo od kuvanja – ako je prošlo više od 2 dana, bolje je da je ne jedete.

Podgrejana supa ili gulaš mogu biti bezbedni, ali neka jela zahtevaju dodatnu pažnju. Pametno čuvanje i podgrevanje hrane može vas poštedeti neprijatnosti – pa i posete lekaru!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar