Slobodno vreme > Gurmanlook

MEKANE KIFLE ZA HOT DOG Domaće, uspeva svaki put!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/05/2025 > 16:00

podeli vest:

MEKANE KIFLE ZA HOT DOG Domaće, uspeva svaki put!
Foto: Shutterstock


Miris sveže pečenih kifli iz rerne nikada ne izlazi iz mode. A kada ih pripremite kod kuće – mekane, mirisne i taman za omiljene hrenovke ili burgere – biće teško da se zaustavite na jednoj!

Ove domaće kifle za hot dog nisu rezervisane samo za brzu hranu – savršeno funkcionišu i kao sendvič peciva, uz doručak, večeru ili za porodična okupljanja. Prave se lako, ne zahtevaju specijalne sastojke, a rezultat će vas oduševiti.

Shutterstock

Sastojci:

240 ml toplog mleka (1 čaša)

20 g šećera (2 kašike)

1 jaje

7 g suvog kvasca (1 i po kašičica)

440 g glatkog brašna (3 i po šolje)

2 g soli (pola kašičice)

30 g omekšalog putera (2 kašike)

Priprema korak po korak:

1. Priprema testa:
U činiji pomešajte toplo mleko, šećer i suvi kvasac. Ostavite 5–10 minuta da se kvasac aktivira (pojaviće se mehurići). Zatim dodajte jaje, brašno i so, pa zamesite testo. Na kraju ubacite omekšali puter i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično.

2. Prvo narastanje:
Pokrijte činiju krpom i ostavite testo da raste oko 1 do 1,5 sat, dok se ne udvostruči.

3. Oblikovanje kifli:
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 8–10 jednakih delova. Svaki deo oblikujte u valjak dužine oko 15 cm. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između.

4. Drugo narastanje:
Pokrijte kifle krpom i ostavite da odstoje još 30–45 minuta, dok lepo ne nadođu.

5. Pečenje:
Zagrejte rernu na 180°C. Po želji premažite kifle umućenim jajetom ili mlekom kako bi dobile sjajnu koricu. Pecite ih 15–20 minuta, dok ne porumene.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar