SOK OD ZOVE KAO IZ BAKINE KUHINJE Najmirisniji sirup koji osvežava i leči!
podeli vest:

Kad zova procveta, cela mahala zamiriše – i zna se, pravo je vreme da se kuva sirup! Ovaj tradicionalni napitak ne samo da rashlađuje tokom toplih dana, već pomaže i kod prehlada i jača imunitet. Ako ste ikada pili hladnu vodu s domaćim sirupom od zove i kriškom limuna, znate o čemu pričamo. A ako niste – vreme je da probate.
I to baš po receptu kako su naše bake pravile.

Potrebno je:
30 krupnih cvetova zove
3 litra vode
3 kg šećera
4 dag limunske kiseline
3 limuna (dobro oprana, sa korom)
Priprema:
Berba zove – Najbolje je brati po lepom i suvom danu, dalje od saobraćaja i prašine. Ne perite cvetove – polen je ono što daje aromu!
Potapanje – U velikoj šerpi pomešajte vodu, iseckane limune, limunsku kiselinu i cvetove bazge. Pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom mestu.
Cedenje i kuvanje – Sutradan procedite tečnost kroz gazu. Dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi. Po želji, možete lagano prokuvati sirup, ali nije neophodno.
Punjenje u flaše – Sipajte u čiste i sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Kako se pije?
Razblažuje se po ukusu – 1 do 2 prsta sirupa u čaši hladne vode, uz led i krišku limuna. Osveženje gotovo za minut!
Sirup od zove je pravo blago iz prirode. Mirisan, lekovit i potpuno domaći – kao iz bakinog špajza. Isprobajte ovaj recept i uživajte u gutljaju koji miriše na detinjstvo.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar