NAJMEKŠI KAO DUŠA Evo kako se prave domaći uštipci koji mirišu na detinjstvo
podeli vest:

Nema tog jutra na selu bez mirisa uštipaka koji se širi iz kuhinje, dok domaćica s maramom na glavi vadi jednu po jednu rumenu lopticu iz ulja. Danas, kad nam je sve dostupno na brzinu, recept za prave, najmekše uštipke vredan je svakog čuvanja. Jer u njima ima svega – i ukusa, i sećanja, i topline.
Ako želite da obradujete porodicu vikendom, evo recepta koji ne može da omane – uštipci koji se ne lepe, ne upijaju previše ulja i ostaju mekani i sutradan (ako ih uopšte ostane!).

Potrebno je:
2 jaja
1 kašičica soli
300 ml jogurta
1 kašičica praška za pecivo
oko 300–350 g brašna (po potrebi)
ulje za prženje
Priprema:
U većoj činiji umutite jaja sa solju, pa dodajte jogurt i prašak za pecivo. Sve dobro sjedinite.
Postepeno dodajte brašno, mešajući kašikom, dok ne dobijete gusto, lepljivo testo – ne previše tvrdo, treba da bude mekano, ali da ne curi sa kašike.
U šerpu sipajte ulje da bude bar dva prsta duboko i stavite da se dobro zagreje.
Kašikom (koju možete malo umočiti u vodu ili ulje da se testo ne lepi) vadite male količine testa i spuštajte ih u vrelo ulje. Pržite na srednjoj vatri dok ne dobiju lepu zlatnu boju sa svih strana.
Vadite ih na papirne ubruse da se ocede.
Saveti iz domaće kujne:
Ako želite da budu još mekši, u testo možete dodati malo kisele pavlake ili par kapi limuna (u jogurt), to im daje vazdušnost.
Najlepši su topli, uz sir, kajmak, domaći džem ili med.
Ako ih pravite za veće društvo, možete udvostručiti meru – nestaće dok trepnete!
Zaključak:
Domaći uštipci su više od recepta – to je uspomena, to je radost nedeljnih doručaka i miris kuće koju volimo. Napravite ih danas, servirajte ih na čisto platno, pored šolje kafe ili mleka – i svi će vam reći ono najvažnije: „Ovi su kao kod bake!“
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar