Slobodno vreme > Mozaik

KAKO SE PRAVILNO BERE ZOVA Osam zlatnih pravila koje treba znati

Izvor: K1info

12/05/2025 > 17:20

podeli vest:

KAKO SE PRAVILNO BERE ZOVA Osam zlatnih pravila koje treba znati
Foto: Shutterstock


Zova je ponegde već počela da cveta i mami mirisom iz dvorišta i livada. Njeni nežni beli cvetovi već su mnogima završili u flašama osvežavajućeg sirupa, dok drugi čekaju idealan trenutak da krenu u berbu. Ako ste među onima koji tek planiraju da beru zovu – ili ste već krenuli pa vas je iznenadila kiša – evo nekoliko korisnih i domaćinskih saveta koji će vam pomoći da izvučete maksimum iz ovog lekovitog cveta.

Shutterstock
1. Daleko od puteva i zagađenja

Prvo i osnovno pravilo: zovu berite na čistim mestima, daleko od saobraćajnica, deponija i fabrika. Cvet lako upija nečistoće iz vazduha, pa je kvalitet lokacije presudan za lekovitost.

2. Samo kad je suvo i sunčano

Ne berite zovu rano ujutru ili predveče – tada je rosa, a vlaga umanjuje kvalitet cveta. Idealno vreme za berbu je sredina dana, kada je suvo i sunčano. Vlažni cvetovi lako se ubuđaju i gube miris.

3. Ne odmah posle kiše

Iako cveta obilno, kiša može isprati dragoceni polen. Sačekajte dan-dva nakon kišnih dana da bi novi cvetovi procvetali i sakupili svoju lekovitu aromu.

4. Makazama, a ne rukom

Koristite makaze kako biste sačuvali nežni polen – ako otkinete rukom, veća je šansa da ga otrese sve. A upravo u tom polenu leži čar sirupa i moć čaja.

5. Birajte samo otvorene cvetove

Nemojte brati zovu koja još nije otvorena – pupoljci nemaju ni miris ni lekovita svojstva kao raskošno rascvetani cvetovi. Ni prezreli, tamni cvetovi nisu dobar izbor.

6. Pazite na neželjene "stanare"

Na cvetovima često borave vaši, bubice, pauci i drugi sitni insekti. Cvetove pažljivo protresite i očistite, ali izbegavajte one koji su u potpunosti prekriveni štetočinama.

Shutterstock
7. Za sirup – berite direktno u posudu

Ako planirate sirup, ponesite veću posudu i berite direktno u nju. Na taj način sačuvaćete sav polen koji bi se u protivnom izgubio u prebacivanju iz kese u posudu za potapanje.

8. Za čaj – korpica od pruća je najbolja

Ako zovu berete za sušenje i čaj, koristite pletenu korpicu u kojoj cvetovi mogu da "dišu". Tako ćete sprečiti vlagu i sačuvati prirodan miris.

Zova nije samo miris detinjstva, već i dar prirode koji, ako se pažljivo i pravilno bere, može da vam donese zdravlje i radost tokom cele godine – bilo u obliku osvežavajuće limunade, bilo kao šolja toplog čaja kada zima zakuca na vrata.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar