Vesti > Politika

TADIĆ: Nisam DEMAGOG kao svi drugi, ne bih POTPISAO francusko-nemački predlog

Lider SDS smatra da će biti gotovo nemoguće da Srbija spreči put Kosmeta ka Ujedinjenim nacijama

Izvor: K1info/Tanjug

28/01/2023 > 17:31

podeli vest:

TADIĆ: Nisam DEMAGOG kao svi drugi, ne bih POTPISAO francusko-nemački predlog
Foto: Printscreen/Youtube


Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da ne bi potpisao francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju, kao i da aktuelna vlast ima istorijsku odgovornost kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

- Neodgovorno bi bilo da jasno odgovorim na ovo pitanje, dok još ne znamo finalni tekst koji će biti ponuđen za potpisivanje, a ne samo za probne balone. Ono u šta sam do sada imao uvid i ono što se pojavljivalo u javnosti ne bih potpisao. I za razliku od svih drugih, to ne govorim demagoški, već iza toga stojim i svojim delom, budući da sam odbio potpisivanje i onoga što je kasnije ova vlast potpisala kao Briselski sporazum - rekao je Tadić za list "Nova".

On je naveo da je i nakon tog odbijanja Srbija napredovala na evropskom putu daleko brže nego ova vlast koja je, kako tvrdi, na svakoj tački pokazala servilnost.

Tadić smatra da će biti gotovo nemoguće da Srbija spreči put Kosmeta ka ulasku u Ujedinjene nacije ako prihvati predlog u ovim okvirima za rešavanje pitanja KiM.

- Ova vlast je, danas je to očigledno, sigurno najmanje nekoliko meseci bila upoznata sa zahtevima koji će biti stavljeni pred Srbiju i ništa nije učinila da to spreči. Podsećam vas da čak i u septembru na Generalnoj skupštini UN Vučić u svom govoru nije nijednom rekao da je za Srbiju članstvo Kosova u UN neprihvatljivo - tvrdi Tadić.

A to je, kaže, bilo apsolutno neophodno, jer je već tada znao da će upravo to članstvo biti uspostavljeno kao zahtev u predlogu "petorke".

On je kazao da je neshvatljivo da danas neki opozicioni lideri po modelu "Vučićeve propagande" poistovećuju podršku ovom sporazumu i evrointegracijama, ocenjujući da je to obmanjivanje građana koje, kako kaže, ide na ruku samo Vučiću.

Tvrdi i da su ti lideri servilni prema Vučiću, a da u svemu tome prednjači Dragan Đilas, uz ocenu da je "Vučićev režim sistemski gradio i okolnosti u opoziciji pripremajući teren za ovakav trenutak".

 

Ostavite komentar