Priče > Sudbine

Danilu su izvadili GORNJU VILICU i od LOPATIČNE KOSTI napravili novu: Lekari mu SPASILI ŽIVOT NEVEROVATNOM operacijom

Danilo Bugarski je oboleo od tumora gornje vilice, ali je pobedio opaku bolest zahvaljujući srpskim lekarima

Autor: Anica Ninković

21/02/2023 > 21:17

podeli vest:

Danilu su izvadili GORNJU VILICU i od LOPATIČNE KOSTI napravili novu: Lekari mu SPASILI ŽIVOT NEVEROVATNOM operacijom
Foto: privatna arhiva/Danilo Bugarski


Danilo Bugarski je bio sasvim običan 20-godišnji momak iz Urovaca kod Obrenovca. Završio je srednju školu, zaposlio se, uživao u životu, družio se, vozio motor. Odjednom se sve promenilo iz korena...

Oboleo je od sarkoma gornje vilice, najtežeg oblika tumora, koji se jako teško leči. Ali na svu sreću, preživeo je, postao pacijent kome je urađen zahvat koji se nikad pre nije radio, zaljubio se i vratio normalnom životu.

Foto: privatna arhiva/Danilo Bugarski

Danilo Bugarski pre bolesti, sa bratom blizancem Dimitrijem

Kako je to sve bilo, Danilo je ispričao za portal K1info.rs.

- Prilikom pranja zuba sam osetio da imam izraslinu u gornjoj vilici, otišao sam kod lokalnih stomatologa. Pod pretpostavkom da je to vodena cista i da nije ništa opasno poslali su me na Stomatološki fakultet u Beogradu. Odatle su me uputili na maksilofacijalnu hirurgiju, jer su tu videli da nešto nije u redu - rekao je Danilo Bugarski.

- Tu sam prvi put i upoznao doktora koji me je operisao. To je doc. dr Drago Jelovac, specijalista maksilofacijalne rekonstruktivne mikrohirurgije glave i vrata pri Stomatološkom fakultetu univerziteta u Beogradu. On mi je odmah zakazao prijem. Morao sam da legnem tamo radi biopsije, kako bi se ustanovilo šta je. Igrom slučaja, tu sam sreo i moju poznanicu iz škole - rekao je naš sagovornik.

Kako Danilo dodaje, rezultati biopsije su pokazali da je izraslina sarkom u gornjoj vilici i da se brzo širi. Bila mu je potrebna operacija, kojoj je prethodila hemioterapija, radi smanjenja veličine tumora.

- Ležao sam na onkologiji 15 dana. Bilo mi je teško, mnogo ljudi u sobi, nisam navikao na to, vezan za infuziju, bilo je negativnih ljudi, mada su se svi trudili da budu pozitivni i da se ne "ubijamo" međusobno psihički - rekao je on.

Prvi ciklus terapije, koji je trajao oko 6, 7 meseci, kaže Danilo, bio je bezuspešan u smislu smanjenja tumora, pa je konzilijum doneo odluku da se terapija promeni i da se odradi još jedan ciklus.

Foto: privatna arhiva/Danilo Bugarski

Danilo Bugarski u toku hemioterapije

- Ta druga hemioterapija je pored psihičkog terora, napravila haos u mom telu. Baš me namučila, mnogo mi je bilo loše, krvna slika nije mogla da mi se oporavi, pa nije mogla da počne sledeća terapija. Tek godinu dana posle toga sam se koliko toliko oporavio. Hemioterapija nije dala poboljšanje, tumor se čak i povećao, što je bio i dodatni šok za mene, posle onolikog mučenja, ništa, samo još gore - rekao je on.

- Tada je dr Drago sa svojim timom pristao da izvrši operaciju, iako je tumor bio dosta velik. U početku je trebalo da se otkloni samo polovina gornje vilice, međutim tumor je zahvatio i sredinu, a lekari su odlučili da je možda bolje otkloniti sve, odnosno celu gornju vilicu - rekao je on.

Danilo je neizmerno zahvalan timu lekara koji se odlučio na takav poduhvat, jer kako kaže problem koji je on imao, onkološki nije mogao da se reši. Zahvaljući njima on je danas živ.

Operacija je bila zakazana za 22. jun 2021. godine. Dr Drago uradio je nešto što se prvi put dogodilo u svetu. Vađenje tumora, transplatacija i stavljanje implanata bilo je sprovedeno u istoj operaciji, pri čemu su izvadili deo Danilove lopatične kosti i od nje napravili gornju vilicu. U nju su stavljeni implanti koji će kasnije nositi zube.

Na svu sreću, operacija je bila uspešna, sve se primilo iz prve, i kako kaže Danilo, doktori su sve odradili bez greške, nije imao nikakvih problema u smislu infekcija i drugih komplikacija.

Oporavak je dugo trajao, trebalo je dosta vremena da zarastu rane, spadnu otoci, a doktori su sve obavili tako da nema nikakvih estetskih promena i da izgleda isto kao i pre operacije.

- Tu su bila glavna dva doktora, dr Drago i prof. dr Milan Petrović. Takođe, bila je tu i dr Sanela anesteziolog - rekao je Danilo.

- Posle operacije imao sam dugo visoku temperaturu, ali zapravo to je bilo normalno, jer se telo navikavalo na promenu. U tom periodu dr Drago i dr Sanela su bili svaki dan uz mene - rekao je on.

- Ja sam im zahvalan što su bili toliko brižni, mogli su da budu poslovni, ali su svi na klinici bili divni, a posebno oni koji su bili zaduženi za mene. Doktor Dušan Ristić sa onkologije, dok sam ležao tamo je uvek bio nasmejan, prijatan, uvek se ljubazno obraćao i to veoma znači u tim teškim momentima. Svima sam im neizmerno zahvalan - rekao je on.

Velika podrška Danilu bila je porodica, majka Sanja, brat blizanac Dimitrije, ali i poznanica koju je igrom sudbine sreo onog dana kada je saznao da je bolestan.

- Za vreme onkologije zbližio sam se njom, bila je uz mene sve vreme, iz tih problema rodila se i ljubav. Ne znam da li bih izdržao psihički sve muke koje sam imao da nije bilo nje, bila je svetla tačka u svemu što me je snašlo. Ona mi je pored doktora mnogo pomogla - rekao je naš sagovornik.

Kakve su to muke bile, šta je sve Danilo proživeo i kako mu je bilo zna samo on, ali kada sve sagledamo, ova priča nam vraća veru u ljude, daje nam nadu da iz bezizlazne situacije postoji izlaz.

Foto: privatna arhiva/Danilo Bugarski

 

Iako se u jednom momentu sve srušilo, on je pobedio opaku bolest, a u periodu kada ga nije zanimala ni ljubav, ni veza, ona je sama došla. Danas je Danilo oženjen svojom bivšom poznanicom, ponovo radi, funkcioniše kao i pre.

I da - imao je sreće. Sreće što je mlad i što je naišao na takve doktore, koji su nesebično dali sve od sebe da spasu jedan mlad život.

Imao je sreće i što ti doktori nisu otišli negde u inostranstvo gde bi mnogo bolje zarađivali, nego su ostali u Srbiji, gde su izveli nešto što niko nikad nije.

 

Ostavite komentar

Lela

Bravo za doktore, bravo za hrabrog momka, divno napisano, vraća veru i nadu u ljude

21.02.2023 23:20