Priče > Sudbine

Kad ostanete BEZ VOLJE, pročitajte ovaj TEKST: Nastasja je u trudnoći dobila UŽASNU DIJAGNOZU, a danas je INSPIRACIJA

Porađala se dok su joj kosti pucale, danas ima važnu poruku

Autor: Mina Duduković

25/01/2023 > 21:38

podeli vest:

Kad ostanete BEZ VOLJE, pročitajte ovaj TEKST: Nastasja je u trudnoći dobila UŽASNU DIJAGNOZU, a danas je INSPIRACIJA
Foto: Privatna arhiva


Noć je najmračnija pre zore. Verujte da posle najtežeg dolazi dobro, bolje. Verujte u sebe, verujte u ljubav oko sebe. 

Ove rečenice nisu nekakve fraze za uspešan i srećan život. Ove poruke šalje jedna baš jaka žena, koja je pobedila opaku bolest - rak koštane srži, koji joj je otkriven u trudnoći. 

Nekadašnja vaterpolo reprezentativka Srbije Nastasja Nedimović hrabro se izborila sa brojnim mukama, a nastavlja svoju misiju putem profila na Instagramu. Na njemu deli svoja iskustva o svemu kroz šta je prolazila u ovom duplom izazovu - raku i trudnoći u isto vreme. Nastasja je naša jedina influenserka koja se bavi pisanjem o kanceru i velika je inspiracija brojnim pratiocima. 

Foto: Privatna arhiva

Nastasja Nedimović tokom lečenja

Upornošću i snažnom voljom za životom uspela je da se izbori sa rakom koštane srži, koji joj je dijagnostikovan 2016. godine, i to tokom druge trudnoće, u 27. godini.

Ova hrabra žena pre bolesti bila je aktivna, redovno je trenirala i već je bila mama devojčice Nie. Kada je drugi put ostala trudna, u četvrtom mesecu su se pojavili simptomi koji su ukazivali na ovaj specifični karcinom.

- Prvo se pojavila anemija, koja je brzo napredovala. Usledio je baš neuobičajen umor, ali mnogo veći nego kod ostalih trudnica. Nakon toga sam dobila išijas i to u obe noge i spazam u leđima pri svakom udisaju. Slutila sam da nešto nije u redu, ali nisam znala dijagnozu. Lekari su mi obavili punkciju koštane srži i tada je mojoj porodici rečeno o čemu se radi. U sedmom mesecu ostajem potpuno nepokretna i carskim rezom prevremeno rađam sina Vuka i tek nakon toga saznajem dijagnozu, koja se vodi kao neizlečiva bolest - kaže Nastasja za K1 info.

Nakon porođaja morala je da sačeka 20 dana kako bi zaustavila mleko i kako bi se oporavila od porođaja.

Od uspostavljanja dijagnoze, u decembru 2016. godine Nastasja je prošla kroz pet ciklusa hemioterapije za samo pola godine, da bi je jula 2017. godine pozvali da urade transplantaciju koštane srži.

- Nakon porođaja dobila sam prelome na dva pršljena, grudnoj kosti i rebrima. Lekari su započeli moje lečenje, a potom mi je obavljena i transplantacija koštane srži - objašnjava influenserka.

Foto: Privatna arhiva

Nastasja sa sinom Vukom

Prvi meč Nastasja je dobila tako što je ponovno prohodala, a zatim su usledili meseci oporavka.

- U celoj toj borbi važno je imati podršku porodice i prijatelja. Ljubav je pola imuniteta, kao i povratak prirodi, zdrava ishrana, pozitivno okruženje i snaga volje. Tokom borbe najteže mi je pala odvojenost od dece, ali u isto vreme ona su bila i moj najveći pokretač i snaga da dobijem bitku za život. Posvećena sam tome da mi se bolest više nikad ne vrati. I znam da ću tako izgurati i da ću živeti bar do 99. godine - kaže Nastasija.

U svojim objavama na Instagramu, ova hrabra žena često potencira da je cilj najvažniji. Konkretno, ona je zacrtala da će izaći zdrava, ali priznaje da je ceo taj proces mučan.

Ona kaže da je i ona znala da zaplače, ali da ne treba dugo plakati i dugo se samosažaljevati i stalno pričati o bolesti, već naći neki izlaz - njoj su to bila deca. 

Seća se da su je deca videla bez kose, pa se u prvo vreme plašila kako će reagovati na mamu u takvom izdanju. 

- Kad te dete prihvati i bez kose, to se zove bezuslovna ljubav - priča ona. 

Tokom Nastasjinog oporavka, njena majka je devet meseci čuvala bebu Vuka koji za to vreme nije živeo sa njima, a u toj strašnoj borbi ogromna podrška bio joj je Nemanja koji je morao da brine o poslu, o Nii (ćerki) i svakodnevno dolazio u bolnicu.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar