Priče > Sudbine

Kad se složimo i do ČUDA MOŽEMO: Mali Pavle dobio NOVI DOM i nadu u BOLJE SUTRA

Pavla i dalje očekuje operacija rekonstrukcije usne i nepca, kao i obezbeđivanje proteze za prste, koji mu nedostaju

Izvor: K1info

16/12/2022 > 18:29

podeli vest:

Kad se složimo i do ČUDA MOŽEMO: Mali Pavle dobio NOVI DOM i nadu u BOLJE SUTRA
Foto: Privatna arhiva


Pavle Dimitrijević (3) iz sela Zdravinje kod Kruševca i njegova porodica ove sedmice, su se iselili iz stare trošne kuće, napravljene od blata, koja je svakog časa mogla da se uruši. Zemljane podove zamenili su novim, toplim domom. Zahvaljujući ljudima dobre volje i humanitarnoj organizaciji 28. jun, jedna teška životna drama uspešno je okončana.

Pavle sa roditeljima, sestrama i bratom živi u selu Zdravinje, a javnost je za njega saznala ne samo zbog nehumanih uslova u kojima je živeo sa porodicom, već i zbog toga što boluje od teškog oblika Apertovog sindroma, zbog čega ga očekuje operacija rekonstrukcije usne i nepca, kao i obezbeđivanje proteze za prste, koji mu nedostaju.

Šta je Apertov sindrom

Apertov sindrom, kraniofacijalna disostoza ili akrocefalosindaktilija tip 1 je kraniofacijalna malformacija koja se lako prepoznaje po udruženoj sindaktiliji gotovo svih prstiju šaka i stopala. Sindaktilija može biti u vidu potpune fuzije prstiju ili samo u vidu dobro definisanih prstiju spojenih kožom.

Nasleđuje se autosomno dominantno, i u 25% slučajeva nalaze se sveže mutacije. Ovaj sindrom nema predilekcije prema polu i rasi, varira u težini forme u kojoj se manifestuje. Anomalije unutrašnjih organa su vrlo retke, ali je mentalna retardacija prisutna u oko polovine osoba sa ovim sindromom.

Iako se Apertov sindrom ne leči, hirurška korekcija može pomoći u rešavanju nekih od poremećaja.

Srbi iz celog sveta udružili su se, uz pomoć humanitarne organizacije 28. jun, kao nikada do sada i ovu ružnu sliku poslali u prošlost.

- Ove sedmice, uz dobrodošlicu njihovih školskih drugara, komšija i naših volontera uselili smo porodicu Dimitrijević u novi dom. Njihova kuća je sada prostrana, na sprat, odabrana je lično od strane porodice, poštujući njihovu želju da ostanu u selu Zdravinje. Posle kupoprodaje placa sa kućom i pomoćnim objektima i otpočinjanja procesa legalizacije, čije je troškove preuzela organizacija 28. jun, započeto je kompletno renoviranje kuće - rekla je Ana Marković iz humanitarne organizacije 28. jun.

Foto: Privatna arhiva

 

- Osim renoviranja, zidova, podova, ugradnje nove stolarije i kupatila, kompletno su opremljene kuhinje, spavaće sobe i dnevni boravak. Takođe, dečije sobe potpuno su uređene, od udobnih kreveta i omiljenih igračaka, prostora za igru, do prostora za učenje i laptop računara, a dokupili smo i preostale uređaje i belu tehniku koja je nedostajala. Frižider i ostava napunjeni su dovoljnom količinom hrane i namirnica do kraja zime - rekla je ona.

Uspostavljen je i fond koji će pokrivati sve buduće troškove povezane s Pavlovim lečenjem, uključujući lečenje govorne patologije i logopedske tretmane, putne troškove kao i dodatnu novčanu podršku njegovim roditeljima pri podizanju njihovo četvoro dece.

Kada sve potrebe porodice Dimitrijević-Ristić budu u potpunosti pokrivene i svi poslovi dovršeni, preostala eventualna sredstva biće preusmerena ka drugim ugroženim porodicama.

- Zahvaljujem se svim dobrotvorima i organizaciji 28. jun, zbog kojih ćemo ovu zimu dočekati u toploj kući. Što se tiče Pavla, on je trenutno prehlađen, zbog čega je operacija odložena - rekla je Ivana, Pavlova mama.

U organizaciji 28. jun kažu da su u poslednje vreme često bili na jugu Srbije i da su sreli mnogo dece kao što je Pavle, dece kojima su siromaštvo i teški uslovi za život postali svakodnevnica.

- Dok za neke od nas praznici simbolizuju mir, blagostanje i srećne trenutke provedene sa najvoljenijima, za ove porodice i decu, Božićni dani su kao i svaki drugi mučni i teški. Iz tog razloga, ove godine počinjemo i Božićne isporuke u Vranju i Pirotu sa željom da obradujemo mališane iz najugroženijih porodica i decu sa posebnim potrebama - rekla je Ana Marković.

Foto: Privatna arhiva

 

- Međutim, porast troškova života doprineo je samo još većim problemima, te smo odlučili da pored poklona za decu, podelimo i prehrambene pakete, hitnu medicinku i finansijsku pomoć, kao i materijal za grejanje najugroženijim porodicama Srbije. Pokloni će biti uručeni ugroženoj deci i porodicama preko njihovih škola, vrtića, bolnica i sirotišta, svuda gde žive srpska deca u našim krajevima - rekla je ona.

- Zato molim sve ljude dobre volje da nam se se pridruže u našoj Božićnoj misiji tako što će donirati onoliko koliko ste u mogućnosti. Pomozimo zajedno našim mališanima da osete  čaroliju praznika, mira, sreće i zajedništva. Neka svako dete sa osmehom uđe u novu 2023. godinu - rekla je uz apel Ana.

 

Ostavite komentar