Priče > Reportaža

Stopanja - selo sa 1.300 stanovnika i čak 8 PEČENJARA: Ovde ĐACI UŽINAJU PRASETINU, a stranci uvek traže kilogram više

I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani

Izvor: K1info/rts.rs

26/09/2023 > 19:14

podeli vest:

Stopanja - selo sa 1.300 stanovnika i čak 8 PEČENJARA: Ovde ĐACI UŽINAJU PRASETINU, a stranci uvek traže kilogram više
Foto: RINA


Selo sa 1.300 stanovnika i osam pečenjara. Bilo ih je i više u Stopanji - na magistralnom putu između Trstenika i Kruševca.

Meštani žive od poljoprivrede, a ekonomsku sliku kraja i te kako popravljaju kafane pokraj puta. Uprkos dobrom poslovanju, ugostitelji brinu za budućnost.

I Bajden je 2009. probao pečenje u Stopanji, bar tako vole da se pohvale meštani. Načičkane pečenjare dežurne kao apoteke - rade 24 sata. U tom selu školarci užinaju sendvič sa 100 grama prasetine.

Navijači rado svrate da ukradu jagnje, a stranci traže koji kilogram više da ponesu.

- Ja mislim da ne postoji mesto u Srbiji gde nisu čuli za Stopanju. Tajna je u dobro pečenom pečenju, hrskava kožica, dobro pečeno i ništa drugo - kaže Dragana Jevtić, vlasnica pečenjare.

Vlasnik pečenjare Radiša Gašić navodi da trenutno u Stopanji ima osam do deset pečenjara koje rade.

- Moj utisak je da, i kad bi nas bilo više, da bi i to radilo - dodaje Gašić.

Prve krajputaške pečenjare otvorene su šezdesetih godina. Danas imaju i "Pečenijadu" u čast kafane i vrućeg pečenja.

 

Stopanja je selo u Srbiji sa najvećim brojem pečenjara po glavi stanovnika, a miris vrućeg pečenja širi se Ulicom Kosovskih junaka koja je i glavna ulica u ovom mestu. Red za pečenje najčešće se čeka nedeljom.

- Pečenje u Stopanji je gastro proizvod koji je napravio neki bum. Niko im nije pomagao, niko tu nije pravio neku kampanju, ni na čemu se nije radilo. Jednostavno je krenulo stihijski i nastalo je nešto novo, neobično - objašnjava Jelena Stojković, autorka knjige "Stopanjske kafane i njihove priče".

Neobično je i da je u selu pečenjara uspela da opstane i jedna ribarnica. Vlasnik ribarnice Siniša Smiljković kaže da meštani Stopanje ipak više vole pečenje.

- Ispravnije je jesti ribu nego pečenje, zbog zdravlja, ali ovde više vole pečenje. Jedu pečenje svakog dana, a samo ih post natera da jedu šarana - naglašava Smiljković.

U selu na Moravi možda i ribarnica dočeka bolje dane, jer pečenjare brinu svoje brige – Moravski koridor ih zaobilazi i preti da odveze i goste. Nadaju se da ipak neće doživeti sudbinu kolega duž Ibarske magistrale.

Ostavite komentar