Priče > Reportaža

Nije Bali nego KARAĐORĐEV ŠANAC: Ovo mesto kao iz bajke SVEDOČI o pohodu velokog VOĐE u Prvom srpskom ustanku

Šančevi su početkom 19.veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada

Izvor: K1info/RINA

06/09/2023 > 19:48

podeli vest:

Nije Bali nego KARAĐORĐEV ŠANAC: Ovo mesto kao iz bajke SVEDOČI o pohodu velokog VOĐE u Prvom srpskom ustanku
Foto: RINA


Karađorđev šanac koji je smešten u selu Katići i dan danas svedoči o pohodu velokog vođe na Staru Rašku u Prvom srpskom ustanku. Smešten je na planinskim obroncima Javora i Mučnja, a tokom leta ga obiđe više turista nego stanovnika.

Šančevi su početkom 19.veka pravljeni kao strateška mesta, pogodna za osmatranje i stražu, ali i za odbranu od neprijatljeskog napada. Onaj podno planine Mučanj pre nekoliko godina je uređen i predstavlja mesto koje posetioci rado obilaze.

- Te 1809. godine Karađorđe je prošao ivanjičkim krajem kada je krenuo u osvajanje Nove Varoši i Sjenice. U šancu u Katićima ostavio je deo vojske, koja se odupirala neprijatelju i branila položaje. Zahvaljujući tome sačuvani su srpski položaji na potezu od Golije, preko Javora i Mučnja - rekao je Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Sa unutrašnjih strana šančeva podizani su bedemi, često su se tu nalazila i posebno izolovana mesta za topove i municiju, a oko njih su kopani duboki rovovi. Posle bitke, oni su služili kao mesto okupljanja i centar društvenog života, održavali su se seoski sabori.

- Srbija je, vrativši deo teritorije i dobivši nezavisnost i samostalnost, zaključila svoju nacionalnu revoluciju, čiji su barjak poneli Karađorđe i ustanici 1804. godine. Da su se bitke vodile u ivanjičkom kraju potvrđuje i narodna pesma koja kaže: "Oj, Javore, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše, nema mesta, ni kamena tvoga, da ne čuva junaka jednoga - rekao je on.

Posle završenih ustanaka, kako je vreme odmicalo šančevi su bili zaboravljeni u narodu i gubili su svoju istorijsku i nacionalnu vrednost. Mali broj njih je uređen poput ovog u blizini Mučnja, a većinu ostalih nagriza zub vremena, iako su još uvek svedoci srpske istorije i mukotrpne borbe naeg naroda protiv Turaka.

- Šanac na Katićima u blizini uređen je pre nekoliko godina i predstavlja značajan turistički lokalitet kao dopuna ponudi koji opština Ivanjica nudi. Izletište posećuju loklani stanovnici, ali vrlo često i grupe đaka koji u prirodi uče jako važnu lekciju iz istorije - rekao je on.

Ostavite komentar