Priče > Green World

NAPUŠTENI, GLADNI I PROMRZLI KONJI uništavaju mlada stabla u REZERVATU PRIRODE kod Novog Sada, KO ĆE TO DA REŠI?

Ima i neregistrovane stoke koja ulazi na ispašu i takođe uništava tek zasađene sadnice

Autor: K1info/021.rs

17/12/2022 > 08:13

podeli vest:

NAPUŠTENI, GLADNI I PROMRZLI KONJI uništavaju mlada stabla u REZERVATU PRIRODE kod Novog Sada, KO ĆE TO DA REŠI?
Foto: Screenshot/Facebook/Zelena Patrola


Zelenoj patroli obratili su se građani Novog Sada koji su podelili fotografije napuštenih konja, navodeći da su tu i krave i da se niko ne brine o njima.
 
- Prepušteni su sami sebi. Gladni, sad i ove hladnoće, kiše... Hodaju svuda da bi se prehranili, tako da su im grive u očajnom stanju, pune čičkova. Jedu i lome mlade sadnice, tek zasađene - navodi se u objavi na Fejsbuku.

O ovom problemu 021.rs je pisao u februaru 2022. godine navodeći da je oko 25.000 sadnica na nekoliko desetina hektara šume o kojoj se stara Šumska uprava "Kovilj" uništeno u protekle dve godine.Pomenuti rit se nalazi nadomak Novog Sada.

Prema dokumentaciji do koje je tada došao 021.rs, šumari su svim nadležnim organima u više navrata prijavljivali štetu koju prave "divlji" konji i krave, neobeležena krupna stoka bez kontrole zdravstvene ispravnosti. Međutim, stočarima koji drže neprijavljenu stoku i dalje se "gleda kroz prste".

Inženjer šumarstva dr Dušan Igić, šef Šumske uprave "Kovilj" tada je objasnio za 021.rs da ovo nije novi problem, jer na tom području decenijama unazad dolazi do divlje ispaše i uništavanja vrsta koje šumari pokušavaju da održe u životu. 

Situacija eskalira hladnijim vremenom kada gladna stoka zalazi duboko u zaštićene delove i za kratko vreme uništava sve pred sobom. 

Specijalni rezervat prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" se nalazi u neposrednoj blizini autoputa E75 u jugoistočnom delu Bačke i manjim delom u Sremu.

 

Ostavite komentar