Priče > Green World

Gornji Milanovac u Novu godinu ulazi BEZ KOTLARNICA na mazut - verovali ili ne, NEMAJU NI DIVLJE deponije

Uz novu toplanu, i još neke poteze opštinara, ova varošica ozbiljno konkuriše za prvu ekološku lokalnu samoupravu u Srbiji

Autor: K1info/lepotesrbije.alo.rs

06/12/2022 > 10:40

podeli vest:

Gornji Milanovac u Novu godinu ulazi BEZ KOTLARNICA na mazut - verovali ili ne, NEMAJU NI DIVLJE deponije
Foto: RINA


Prva toplana na biomasu na teritoriji opštine Gornji Milanovac puštena je u rad. Ona će grejati javne ustanove i oko 1.200 kuća u kojima građani koriste sistem daljinskog grejanja.

Plan je da početkom januara budu ugašene sve kotlarnice na mazut, njih više stotina, i da se u potpunosti pređe na grejanje sa ove, nove kotlarnice.

Izgradnja toplane trajala je, inače, osam meseci.

Foto: RINA

 

Tim povodom rečeno je da u gradu nema više praškastih materija u vazduhu, nema prekomernog aero-zagađenja, a pre svega biće uštede jer se koriste obnovljivi izvori energije.

Gradska kotlarnica će pokriti 26.000 kvadrata. Zahvaljujući njoj će se grejati opština, bolnica, 27 poslovnih prostora i oko 1.200 stanova. Građani Milanovca će osetiti benefite već u ovoj grejnoj sezoni, najavljuju gradski čelnici.

U gradu očekuju da će nova toplana doprineti smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu.

- Omogućavamo našim sugrađanima koji koriste daljinsko grejanje, da imaju sigurno grejanje i garantujemo im da cena neće rasti ali, i da ćemo gledati da je smanjimo - rekao je predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević najavljujući početak rada nove toplane.

Foto: Pixabay.com

 

Kovačević je dodao da će ova toplana omogućiti stabilnost u snabdevanju energijom, jer će opština Gornji Milanovac biti potpuno nezavisna od okruženja i cena na svetskom tržištu.

Ta opština, da podsetimo, nema divljih deponija na svojoj teritoriji i uz toplanu na biomasu, koja će punom parom raditi od januara 2023. godine, ima sve preduslove da bude proglašena prvom ekološkom opštinom u Srbiji.

Ostavite komentar