Priče > Green World

Reciklažna zvona u više GRADOVA u Srbiji umanjila procenat stakla na DEPONIJAMA za 60%

U tri države regiona, računajući i Srbiju, procenat je još veći i iznosi 90%

Izvor: K1info/Tanjug

14/12/2022 > 15:32

podeli vest:

Reciklažna zvona u više GRADOVA u Srbiji umanjila procenat stakla na DEPONIJAMA za 60%
Foto: Beoinfo


Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima, saopštio je NALED. 
Tako je postavljanje 1.400 reciklažnih zvona povećalo sakupljanje otpada od stakla za čak 90 odsto u 14 pilot gradova i opština u Srbiji, BiH i Severnoj Makedoniji, koje su učestvovale u projektu "Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu". 

Da je obezbeđivanje infrastrukture ključan korak, pokazalo je i istraživanje u kojem je gotovo 60 odsto građana u tri zemlje potvrdilo da ne odvajaju otpad jer nemaju uslova za to, dok samo petina ističe da nema naviku da reciklira.

Ono što bi ih dodatno motivisalo, pre svega jeste veća blizina kontejnera za prikupljanje različitih vrsta otpada, kao i uvođenje podsticaja za povraćaj ambalaže, nalazi su istraživanja predstavljenog na konferenciji "Zvono te zove - recikliraj staklo".

Na završnoj konferenciji projekta, istaknuto je da je finansijska neodrživost uspostavljanja sistema reciklaže stakla trenutno najveća prepreka. 

Nema fabrike u regionu koja bi iskoristila staro staklo 

Potrebne su fabrike za reciklažu stakla jer ne postoje ni u jednoj od tri zemlje te ovaj vredan resurs izvoze. 

Foto: Pexels.com

 

Primarna selekcija na nivou opština je tek u povoju, a takse za odlaganje su niske ili ih nema pa je isplativije ambalažu poslati na deponiju, te je neophodno njihovo povećanje. 

Pred nama veliki izazov, jer je EU kao cilj postavila da se do 2030. reciklira 75 odsto staklene ambalaže. 

Još smo daleko od ispunjenja tog ambicioznog zadatka jer se u Srbiji reciklira oko 44 odsto količina stavljenih na tržište, u Makedoniji oko 30, a iu BiH 12 odsto, navodi NALED.

- Neophodno je da na državnom i lokalnom nivou propišemo ciljane količine za reciklažu i penale za neispunjenje, jačamo inspekcijski nadzor nad upravljanjem otpadom i učinimo odlaganje na deponije najmanje povoljnom opcijom - rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Foto: Pexels.com

+

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ pokrenula je Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, zajedno sa operaterima ambalažnog otpada - kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak. 

Projekat su implementirali NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije. 

Direktorka GIZ-a u Srbiji Daniela Funke istakla je da Nemačka razvojna saradnja putem brojnih inicijativa, koje sprovodi sa privatnim i civilnim sektorom, podržava zemlje u regionu da unaprede upravljanje otpadom, podstiču razvoj cirkularne ekonomije i ekonomiju koja je klimatski neutralna kako bi dostigli ambiciozne ciljeve EU do 2030. 

- Ovim projektom postavljeni su temelji za smanjenje troškova reciklaže, obrade i ponovne upotrebe staklenog otpada u regionu - zaključila je Funke.

Reciklažna zvona dobili su Skoplje (gradske opštine Aerodrom i Gazi Baba), Ilinden, Bitolj, Tetovo, Đevđelija i Štip, Novi Travnik, Konjic, Ilidža i Bihać, kao i Sombor, Niš, Kragujevac i Varvarin. 

Za godinu dana u tri države prikupljeno 1.300 tona stakla koje bi završilo na deponijama 

Tokom godinu dana od postavljanja zvona, u ovim gradovima i opštinama prikupljeno je gotovo 1.300 tona stakla. 
Zahvaljujući projektu, ove godine reciklažna zvona stigla su i u Novi Sad i Beograd.

Sombor i Niš su prvi gradovi u Srbiji koji su dobili 450 reciklažnih zvona i ubrzo su se projektu pridružili i Kragujevac i Varvarin gde je postavljeno 120 odnosno 30 kontejnera. U tim mestima je prikupljeno 590 tona staklene ambalaže, što je doprinelo da 60% manje stakla završi na deponijama, nego pre početka projekta.

Novi Sad dobio je još 50 zvona, a Beograd 120, saopštila je direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir. 

 

 

  

Ostavite komentar