Priče > Green World

Od SMEĆA NAPRAVILI BIZNIS - 15 osoba sa teškoćama u razvoju mesečno proizvede 100 kg RECIKLIRANOG papira

Sirovinu, prazne paklice cigareta, šalju građani iz svih krajeva Srbije koji znaju za taj projekat

Autor: balkangreenenergynews.com

06/09/2022 > 13:26

podeli vest:

Od SMEĆA NAPRAVILI BIZNIS - 15 osoba sa teškoćama u razvoju mesečno proizvede 100 kg RECIKLIRANOG papira
Foto: Pixabay.com


Dok se Srbija, kao i druge zemlje u regionu, davi u moru plastičnog, paprinog, staklenog i svakog drugog otpada, jedno preduzeće iz Beograda koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju svojom delatnošću – proizvodnjom reciklažnog papira od praznih paklica cigareta – doprinosi, makar samo primerom, rešavanju ovog ozbiljnog problema, piše Balkan Green Energy News.

 

Socijalno preduzeće Naša kuća proizvodi reciklažni papir prema pravilima drevne japanske veštine, a sada ima priliku, uz pomoć partnera iz Japana, da izgradi i fabriku, čime bi se ručni proces proizvodnje modernizovao.

Naime, Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju (JICA) i organizacija Ikoma iz istoimenog japanskog grada zainteresovani su da u Beogradu finansiraju izgradnju takve fabrike koja bi, za početak, zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju.

- Zaposleni koji proizvode reciklažni papir u prostorijama Naše kuće u Beogradu su zahvaljujući agenciji JICA prošli obuku za tu japansku veštinu - kaže Anica Spasov, osnivač preduzeća Naša kuća, koja je proglašena jednom od 100 najuticajnijih žena socijalnog preduzetništva u Evropi.

Trenutno je u proizvodnji angažovano preko 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kilograma tog papira, koji koriste likovni umetnici, a upotrebljava se i za pravljenje ambalaže, kao dekorativni papir i za proizvodnju vizit karti, pozivnica za venčanja, jelovnika, čestitki, akreditacija za razne događaje.

 

Sirovinu – prazne paklice cigareta – Našoj kući šalju građani iz svih krajeva Srbije koji znaju za ovaj projekat. Takođe, japanska kompanija Japan Tobacco International (JTI) dostavlja karton od paklica cigareta, ali pruža i finansijsku i drugu podršku već osam godina.

Pored finansijske podrške za pokretanje fabrike, JICA i Ikoma će Našoj kući obezbediti i obuku o vođenju fabrike, ali i o tome kako da proizvodnju proširi po drugim gradovima u Srbiji, rekla je Spasov.

 

Zahvaljujući podršci japanskih partnera, Naša kuća ima priliku da formira mrežu mini-fabrika za proizvodnju reciklažnog papira i da u taj posao uključi i druge lokalne samouprave u Srbiji. Najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta proizvodnja, ali interesovanje postoji i u drugim gradovima u kojima su aktivna udruženja roditelja osoba sa teškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar